• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
16. april 2008 - Folksam/Politiken

4x4-biler vælter oftest

20 procent højere risiko for at vælte i en firehjulstrækker

En ny Kia Borrego har ESP og er sikker, men det gælder ikke ældre 4x4-biler. En ny Kia Borrego har ESP og er sikker, men det gælder ikke ældre 4x4-biler.

Politiken/Bilpriser.dk
En firehjulstrækker vælter oftere end en normal personbil, og dermed er der ifølge det svenske forsikringsselskab Folksam en forøget risiko ved at køre i disse biler. Det skriver Politiken

Folksam har gransket  svenske trafikulykker fra 1995 til 2008, hvor kun et enkelt køretøj har været involveret. Undersøgelsen viste, at firehjulstrækker har 20 procent større risiko for at vælte i en soloulykke end en normal personbil. Og det er en ganske alvorlig sag, når en bil vælter rundt – det øger risikoen for kvæstelser med 40 procent sammenlignet med en 'normal' ulykke, hvor bilen bliver stående på alle fire hjul.

'Den, der har købt en firehjulstrækker og regner med at sidde tryggere og mere sikkert end i en normal personbil har ikke regnet med den øgede risiko for at vælte', citerer Politiken sikkerhedsforsker Anders Ydenius fra Folksam for.

Årsagen skal findes to steder, mener Folksam: Firehjulstrækkerne er tunge og høje, og det giver en højt tyngdepunkt, som gør bilen mere ustabil. Bilpriser.dk's danske forsikringskilder mener, at følelesen af usårlighed i en firehjulstrækker også betyder, at folk kører hurtigere i sving, end de burde.

ESP-system er løsningen
Folksam anbefaler, at en firehjulstrækker altid skal være udstyret med ESP-system, som i afgørende situationer reducerer risikoen for at bilen vælter. Langt de fleste nye firehjulstrækkere på det danske marked er i dag udstyret med ESP-system, men det mangler ofte på tre-fire år gamle biler. I endnu ældre firehjulstrækkere er ESP-system en sjældenhed.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.