• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
18. april 2008 - Falck

Mange rådyr dræbes

Overgangen til sommertid betyder flere dræbte dyr, også flere end i 2007

89 dræbte hjorte i uge 14, 16 flere end i samme uge i 2007 89 dræbte hjorte i uge 14, 16 flere end i samme uge i 2007

Falck

Rådyr kender ikke klokken, og overgangen fra normaltid til sommertid er hvert år årsag til mange påkørsler af dyrevildt. Den første uge efter skiftet har betydet ikke færre end 89 dræbte hjorte, hvilket er 16 flere end sidste år, viser en opgørelse fra Falcks vildtkonsulent, Allan Bruun Rasmussen.

”Hjorte- og andet dyrevildt vandrer fra deres fødesteder tilbage til skovbrynet, hvor de gemmer sig om dagen i daggryet og i skumringen. Med skiftet har vi flyttet myldretiden en time, og det betyder, at trafikstrømmen er øget, netop hvor dyrene vandrer”, siger Allan Bruun Rasmussen.

Efter skiftet sidste år blev der registreret 73 påkørsler af rådyr. Blandt grundene til at antallet af påkørsler går opad er, at hjorte- og dyrevildtbestanden er stigende, ligesom trafikken i landområderne er blevet mere intens. Og det er ikke kun dyrene kollisionerne går ud over.

”Der sker hvert år trafikulykker ikke bare med stor materiel skade som følge af dyrepåkørsler, men også dødsulykker. Hvert år mister mindst to til tre personer livet efter sammenstød med et dyr”, siger Allan Bruun Rasmussen, der desuden vurderer, at mange uforklarlige solouheld kan skyldes, at bilisten har forsøgt at undvige et dyr.

Vildtkonsulenten giver følgende råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder i denne tid:

·   Først og fremmest: Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed.

·   Har du set et stykke hjortevildt krydse vejen foran dig, så kommer der sandsynligvis flere. Vildt krydser yderst sjældent en vej alene.

·   Ser du vildt tæt på vejen skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen – det kan lige så godt finde på at springe ud foran bilen.

·   Det bedste er at bremse og holde fast i rattet. Hvis en undvigelse forsøges, skal man køre bagom, da hjortevildt aldrig vil vende om.

Hvis uheldet alligevel er ude, skal man underrette Falck på 70 10 20 30. Falck vil herefter sørge for, at vildtet bliver afhentet og eventuelt aflivet. Denne assistance er gratis for bilisten. Hvis det påkørte dyr er løbet væk, vil Falck foranledige, at det bliver opsporet af en schweisshundefører. På alle landets Falckstationer kan bilister gratis få udleveret en særlig streamer, som kan benyttes til afmærkning af dyret. Streameren er udarbejdet af Falck i samarbejde med Schweisshundeforeningen, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Jægerforbund.

 
Trafikdræbt hjortevildt uge 14

(Hjorte indsamlet af Falck i uge 14 som var første arbejdsuge efter overgang til sommertid.)


Region Nord: 17 hjorte --- (2007: 15 hjorte)

Region Midt: 22 hjorte --- (2007: 14 hjorte)

Region Syd: 20 hjorte --- (2007: 15 hjorte)

Region Sjælland: 14 hjorte ---  (2007: 15 hjorte)

Region Øst: 16 hjorte  --- (2007: 14 hjorte)

(heraf Bornholm 8 hjorte --- (2007: 2 hjorte )

I alt i hele landet: 89 hjorte --- (2007: 73 hjorte i alt)

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.