• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
22. april 2008 - FDM

Gode råd om brugtkøb

Stort udvalg af brugte campingvogne, men tjek dem godt, siger FDM

En brugt campingvogn skal tjekkes grundigt inden køb. En brugt campingvogn skal tjekkes grundigt inden køb.

FDM
Netop nu er der rigtig mange brugte campingvogne til salg. FDMs medlemsblad Motor har lavet en guide til, hvad man skal undersøge, inden man vælger campingvogn.

Danskerne tager på campingferie som aldrig før. Overvejer man at købe egen campingvogn, kan man med fordel investere i en brugt campingvognen. Udvalget er stort, så der er gode muligheder for at finde drømmecampingvogn til fornuftige penge. Der er dog en række ting, som man skal være opmærksom på. En af faldgruberne er vægten.

”Det er vigtigt at vælge en campingvogn, der ikke er for tung til din bil. Samtidig skal man også være opmærksom på at nogle campingvogne er så store, at de kræver, at bilens fører har B/E kørekort, populært kaldet trailerkørekort. Derfor er det en god idé at undersøge vægtgrænserne, inden man køber en given campingvogn”, siger Casper Schad fra FDMs juridiske rådgivning.

Udover hensynet til vægtgrænserne, afhænger valget af, hvor meget man påtænker sig at køre med campingvognen. Planlægger man at køre lange stræk med campingvognen, kan man vælge en mindre model for at spare brændstof. Ligger man derimod fast på den samme plads det meste af året, kan man med fordel vælge en større campingvogn.

Hvis campingvognen købes privat, er det en god idé at anvende FDMs slutseddel til handel mellem private. Ligesom det er vigtigt at få campingvognen grundigt undersøgt inden køb.

Det skal du kigge efter:

Dæk: Dækkene må ikke være for gamle eller have revner/skader. Skal campingvognen tempo 100 godkendes, skal dækkene være under seks år gamle.

Gas: Få foretaget en gastest, hvor eventuelle utætheder i systemet opdages.

Fortelt: Sæt forteltet op, så du kan se, om der er fejl på stænger, teltdug, lynlåse og vinduespartier.

Fugt: Der kan opstå fugtskader som følge af dårlige samlinger, ringe udførte reparationer af huller, eller hvis campingvognen har stået længe et fugtigt sted. Derfor er det vigtigt at få lavet en fugttest.

Kuglevægt: Undersøg, hvad kuglevægten er på en campingvogn med gasflasker oppe foran for at se, om den passer til bilen. Det er vigtigt at have et så højt kugletryk som muligt i forhold til, hvad der er tilladt for bilen.

Køleskab: Ikke alle køleskabe er lige gode til at holde maden kold. Overvej, om el eller gas passer bedst til ferieformen.

Prøvetur: Få campingvognen spændt efter din bil, og prøv hvordan det er at køre med den.

Undersøg igangsætning på bakker, og hvordan den er at manøvrere med.

Restgæld: Du kan kontrollere, om der er restgæld i campingvognen ved at kontakte Bilbogen i Århus på telefonnummer 86 12 91 45, hverdage kl. 9-12.

Skader - synlige og usynlige: Se efter skader på siderne, forenden, bagenden og taget. Er der skader, skal de være repareret ordentligt, så der ikke kan komme fugt ind. Få også en fagmand til at efterse campingvognes vanger. En skæv vange betyder, at campingvognen ikke kan synes.

Stabilisator: Vælg en campingvogn med stabilisator eller slingerkobling. Den kan eftermonteres og nedsætter sandsynligheden for, at campingvognen kommer i slinger.

Stand: Gå vognen efter i detaljer. Hvis småskader er repareret, forteltet velholdt og teltpløkkerne rensede kan det indikere, at ejeren har været meget påpasselig med sin campingvogn.

Syn: Er campingvognen under fem år gammel, er det ikke nødvendigt at syne den ved ejerskifte. Er campingvognen fem til ti år gammel, skal den synes ved ejerskifte med mindre den har været synet inden for to år. Er campingvognen over ti år, skal den ligeledes synes ved ejerskifte, hvis den ikke har været synet inden for det seneste år.

Tæthedsgaranti: Nyere vogne har tæthedsgaranti op til seks år. Derfor bør du undersøge, om den tidligere ejer har fået efterset vognen, ellers gælder garantien ikke længere.

Udstyr: En fordel ved at købe brugt er, at den tidligere ejer kan have investeret i meget udstyr som fortelt, gasflasker og reservehjul, og det følger typisk med ved en privat brugthandel.

Vægt: På bilens registreringsattest står den største tilladte påhængsvægt med bremser, som fortæller, hvor tung campingvognen må være. Nogle campingvogne vejer så meget, at det kræver, at bilens fører har B/E kørekort.

Man kan læse flere gode råd til køb af brugt campingvogn i Motors aprilnummer eller læs mere på  www.fdm.dk

 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.