• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
4. august 2008 - Erhvervsbladet

Kørepenge udhules

Erhvervsbilister sætter selv penge til, når de bruger deres private bil på jobbet.

Statens takst for kørepenge er alt for lav i forhold til benzinpriserne. Statens takst for kørepenge er alt for lav i forhold til benzinpriserne.

Erhvervsbladet
Stort set hver gang en erhvervsbilist fylder benzin på sin vogn, fosser der penge ud af hans egne lommer. Faktisk har bilisterne i gennemsnit selv betalt 13,5 øre pr. liter tanket benzin siden 2002. Det viser en ny beregning, som Business Danmark står bag.

»Det svarer til, at erhvervsbilisterne mister 3.000 skattefrie kroner hvert år,« fortæller formand for Business Danmark, Jens Neustrup Simonsen.

Mister 69 øre pr. liter
Problemet er, at Skatterådet, som fastlægger taksten for kørepenge, gang på gang har undervurderet prisen på benzin, mens markedspriserne på olie har bevæget sig voldsomt - og fortrinsvis opad. Alene i år har benzinen kostet 69 øre mere pr. liter, end Skatterådet har beregnet. Skatterådet går i 2008 ud fra, at literprisen vil være 10,15 kr. Men ifølge Oliebranchens Fællesråd har benzinen gennemsnitligt kostet 10,84 kr. Og det tal er fortsat stigende.

Ønsker løbende prisjustering
Gabet imellem de to beløb får nu Business Danmark til at kræve, at taksten for kørepenge bliver justeret to gange årligt i stedet for én, som det gælder i dag, så prisudsving bliver indregnet. Ellers kan det hæmme Danmarks vækst, frygter Jens Neustrup Simonsen.

Den lave takst rammer nemlig også helt almindelige pendlere, som får for få penge i kørselsgodtgørelse.

»I 2005 gættede man 50 øre forkert og her i 2008 har de gættet 69 øre forkert. Så det går den gale vej. Man skal passe på, at man ikke sætter væksten i Danmark over styr på grund af fedtsylethed og nærighed. For antallet af pendlere stiger hele tiden, men der er folk, der spekulerer i, at det bliver en omkostning at passe deres job,« siger han.

Fastholder fast beløb
I juni forkastede Skatterådet et forslag om at justere godtgørelserne på baggrund af de høje benzinpriser. Den gang sagde formand for Skatterådet Lida Hulgaard:

»Udgangspunktet er, at alle de satser, vi hvert år i november fastsætter, gælder for hele det kommende år – uanset om priserne falder eller stiger.«

I dag sender Lida Hulgaard bolden videre til SKAT.

»Vi sætter taksterne ud fra det forarbejde, vi får præsenteret fra SKAT,« siger Lida Hulgaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra SKAT på grund af ferie, skriver Erhvervsbladet

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.