• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
5. juni 2012 - Michelin

Nyt ukendt EU-mærke

Manglende kendskab til ny EU-mærkning af dæk.

Nyt EU-mærke skal gøre det lettere for bilister at vælge et sikkert og energivenligt dæk. Nyt EU-mærke skal gøre det lettere for bilister at vælge et sikkert og energivenligt dæk.

Michelin

Ingen kender nyt EU-mærke
Michelin har undersøgt danske bilejeres kendskab til den kommende EU-mærkning af dæk. Undersøgelsen viser, at 95 pct. af bilisterne er uvidende om ordningen, der ellers skal hjælpe dem med at vælge sikre og energivenlige dæk. Undersøgelsen er udført i samarbejde med analysefirmaet YouGov og bygger på svar fra over 400 danske bilister.

1. november 2012 indføres lovpligtig mærkning af alle dæk til personbiler og lastbiler, der bliver solgt i EU. Mærket skal gøre det lettere for bilister at vælge et sikkert og energivenligt dæk ved tydeligt at vise forskellige dæks brændstofeffektivitet, vejgreb på våd vej og deres støjniveau.

Hvor meget er din brugte bil værd? Vurdér den her!

95 pct. uvidende om nyt EU-mærke
I forbindelse med en større undersøgelse af danske bilisters holdninger til og viden om deres dæk har Michelin også spurgt ind til kendskabet til det kommende EU-mærke. Overraskende nok viser det sig, at bilisterne stort set er uvidende om den kommende mærkning. Hele 95 pct. har således aldrig hørt om den nye mærkningsordning, som ellers skal gøre dækvalg lettere for bilisterne.

"Vi ved, at mange bilejere har svært ved at vurdere dæk i forhold til kvalitet og egenskaber som vejgreb og energieffektivitet. Her er EU-mærkningen tænkt som en hjælp med tydelig, visuel mærkning af de enkelte dæk. Derfor er det lidt paradoksalt, at 95 pct. af forbrugerne slet ikke har hørt om den nye mærkning. Ordningen blev trods alt besluttet helt tilbage i november 2009," siger Lennart Lomaeus, miljøchef hos Michelin i Norden.

"Vores undersøgelse understreger, at der er et stort behov for information i markedet. Både EU, dækproducenterne og forhandlerne må på banen, hvis EU-mærket skal leve op til hensigten og skabe mere gennemskuelighed for forbrugerne, fortsætter han."
CO2-besparelser.

Annoncér gratis din brugte bil på Bilpriser.dk

Mindske CO2-udledningen
EU-mærkningen indfører tre let genkendelige mærker som en hjælp til forbrugerne i købssituationen. Således pålægges dækproducenterne at teste og deklarere deres dæks egenskaber inden for hhv. brændstoføkonomi, vejgreb på våd vej og dækstøj.
Hvert dæk rates i niveauet A til G, hvor A er bedst. Dæk, der ikke som minimum lever op til en G-rating, bliver ulovlige i EU.

Ud over at hjælpe forbrugerne med at vælge det sikreste dæk skal mærket være med til at sænke CO2-udledningen og reducere brændstofforbruget i EU. Ifølge EU's Energikommissær, Andris Piebalgs, vil indførelsen af EU-mærket kunne reducere brændstofforbruget i EU med mellem 2,4 og 6,6 mio. tons frem til 2020. Det svarer til det årlige forbrug af brændstof i et land som Ungarn.

"20 pct. af en personbils brændstofforbrug kommer fra dækkenes rullemodstand. Så hver gang vi kan reducere rullemodstanden, sænker vi brændstofforbruget," siger Lennart Lomaeus.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.