• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
27. juli 2012 - FDM

Historisk rekord i sikkerhed

Aldrig har det været så sikkert at køre på de danske veje som nu.

Antallet af trafikdrævbte er faldet drastisk i årets første halvdel. Antallet af trafikdrævbte er faldet drastisk i årets første halvdel.

FDM

Antallet af trafikdræbte er krøbet under 200 årligt, et tal som næsten ingen troede muligt for ti år siden. Også antal kvæstede styrtdykker, mens der laves flere buler.

Det er opsigtsvækkende tal, der i dag er kommet fra sikkerhedseksperterne i Vejdirektoratet. 82 mennesker har mistet livet i trafikken i årets første halvdel, et historisk lavpunkt – eller højdepunkt om man vil. Sidste år, som også var et sikkert år med hvid vinter, var tallet 107, og for blot fem år siden var det 195.
 
Den dramatiske udvikling kan også illustreres ved, at i alle måneder i år har der usædvanligt været færre end 20 omkomne, og at juni i år med 14 trafikdræbte (foreløbigt tal) er den mest sikre juni nogensinde.
 
23 procent færre døde på et år
Set over de seneste 12 måneder er tallene også banebrydende. 195 har mistet livet på et år mod 252 i den foregående periode. Det er et fald på 23 procent på bare ét år og mere end en halvering siden 2003.
 
De større og statistisk set mere solide tal for tilskadekomne viser samme, omend ikke så markante tendens. Antal tilskadekomne det seneste år er 3.908, et fald på syv procent.
 
Flere materiel-uheld
Derimod er der som tidligere registeret en svag stigning – fem procent - i uheld kun med materielle skader.
 
Den historisk gode sikkerhed på vejene var ikke forudset. Da Færdselssikkerhedskommissionen i 2000 kom med sin plan "Hver ulykke er én for meget" var ambitionen at nå ned på 300 dræbte i 2012.
 
Ambitioner blev strammet
Det blev anset som særdeles ambitiøst, for i 1999 havde 514 mistet livet i vejtrafikken. Men da den positive udvikling tog fart, reviderede kommissionen i 2007 planen til under 200 dræbte og 3.950 tilskadekomne.
 
"Det er et ambitiøst, men opnåeligt mål", konkluderede kommissionens formand Karsten Nonbo i 2007. Begge mål er lige nu gået i opfyldelse.
 
Karsten Nonbo, der stadig er formand, forklarer den glædelige udvikling med dels en strengere færdselslov med klip i kørekort og længere fængselsstraffe, dels en holdningsændring.
 
Sikre biler spiller væsentlig rolle
Men mere sikre biler spiller også en markant rolle. En undersøgelse fra DTU Transport viste tidligere i år, at risikoen for at blive dræbt i en bil af årgang 2010 er 37 procent lavere end i en bil fra 2000. Og det er vel at mærke, når ulykken er sket. Forbedret aktiv sikkerhed – bilernes evne til at undgå at køre galt – kommer oveni.
 
Succeshistorien med færre trafikofre får nu politikerne i Færdselssikkerhedskommissionen til at tale om højst 120 dræbte som et nyt mål for 2020.

Mangler du en ny sikker bil? Find din nye bil på Bilpriser.dk

 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.