Handelsguide - Bilpriser.dk

Hvad gør jeg, når lakken bobler op?

Af ask-alex.dk
Man står tit og kigger lidt forundret, når lakken pludselig bobler op. Der er måske ingen synlige huller i lakken, men alligevel er et rustangreb i metallet tydeligvis i fuld gang. Ofte viser det sig, at der alligevel er skader i lakken, eller også er pladen angrebet fra bagsiden. Griber man ind i tide, behøver bobler i lakken dog ikke nødvendigvis at udvikle sig til en katastrofe.

Du skal bruge:
  • En spids kniv
  • Fint og groft sandpapir eller smergellærred
  • Evt. rystepudser eller vinkelsliber
  • Rustbeskyttelse
  • Pensel
  • Grundfarve
  • Originalfarve
  • Et stykke pap
  • Fortynder
1. Forberedelse:
Vask bilen, og lad den tørre helt. Gennemgå hele bilens lakerede overflade, og marker evt. alle bobler i lakken med et lille stykke malertape el.lign., så alle angrebne steder er lette at finde igen. Sørg for mulighed for udluftning, hvis du skal lakere.

2. Start med at skrabe al løs lak og rust af med en spids kniv. Det er vigtigt, at du skraber alle de steder, hvor du har den mindste mistanke om, at der er rust inden under. På den måde vil du få overblik over skadens omfang, som ofte er noget større, end det umiddelbart ser ud til.


3. Slib derefter skaden, enten i hånden, med rystepudser eller med vinkelsliber alt efter skadens størrelse og dybde. Først slibes med groft smergellærred eller sandpapir, indtil det blanke metal ses. Slib 1-2 cm uden om skaden, da metallet ofte er angrebet ud over det synlige område


4. Slib til sidst med helt fint sandpapir for at fjerne ridserne fra den grovere slibning. Der må ikke være antydningen af rustangreb at se mere. Børst området helt rent for støv.



5. Påfør rustbeskyttelse med en pensel eller med spray, og lad det tørre. Slib evt. forsigtigt med fint sandpapir for at udjævne overgangen mellem skaden og den omgivende lak. Påfør derefter grundmaling, og lad det tørre. Slib igen, og fjern slibestøvet.

6. Ved små skader påføres lakken med en lille pensel ad et par omgange. Påfør hellere lakken i små portioner frem for at risikere, at den løber. Overskydende lak fjernes med en klud med fortynder. Slib om nødvendigt mellem hver påføring.


7. Ved større skader sprayes lakken på. For at begrænse laktågen skæres en skabelon i pap eller avispapir. Skær skabelonen i form som det område, der skal lakeres, men lidt større.



8. Ryst spraydåsen grundigt i et minuts tid. Hold skabelonen ca. 5 cm ud fra det område, der skal lakeres, og hold spraydåsen ca. 20 cm fra skabelonen. Spray behersket i flere tynde lag, indtil skaden ikke ses mere.


9. Begynder lakken at løbe, fjernes al lakken med fortynder, og sprøjteprocessen gentages. Lad den nye lak tørre helt igennem. Først derefter kan bilen vaskes og voksbehandles som sædvanligt.

Karosseriområdets forfatter
Hos ask-alex.dk kan du finde svar på spørgsmål om alt mellem himmel og jord: biler, både, stueplanter og meget andet.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.