1. juli 2008 - Business.dk

Biler kan betale dyrt hus
Pendlere kan flytte til København, hvis de dropper bilerne

Har man råd til to af disse og et hus til to mio. kr., kan man købe hus for 4,8 mio. kr. i København
Business.dk/Bilpriser.dk
Priserne på benzin og diesel stiger så meget for tiden, at økonomien bliver stadig mere presset for landets mange pendlere. Mange af dem vil med fordel kunne flytte til storbyen, skriver Business.dk.

På baggrund af de tårnhøje og fortsat stigende priser på både benzin og diesel har Business.dk bedt Danske Bank og ejendomsmæglerkæden Home regne på, hvor meget ekstra bolig man kan købe, hvis man eksempelvis bor i Ringsted i en villa til to millioner krone og dagligt skal køre 100 kilometer i to biler frem og tilbage til København.

Facit overrasker på flere måder, for familien kan faktisk købe en villa til hele 4,8 millioner kroner, hvis de dropper de to biler, som tilsammen koster overraskende mange penge. Bilpriser.dk anslår, at to små dieselbiler koster mere end 8.000 kroner om måneden at holde i gang, hvis alle udgifter til brændstof, forsikringer, værditab, service med videre tælles med. I de udgifter er transportfradraget endda trukket fra. En del pendlere har også udgifter til parkering i København, hvorfor de samlede transportomkostninger let kan runde 10.000 kroner om måneden.

Bruges de penge i stedet på et boliglån af billigste slags hos realkreditten, kan man komme overraskende langt og låne 2,8 millioner kroner, hvis man tager et F1-lån uden afdrag.

»Ofte bosætter unge familier sig langt fra storbyen for at få råd til to-tre børneværelser og de 140 kvadratmeter og en græsplæne, børnene kan boltre sig på. Ulempen er, at så tvinges man til at have bil, hvilket er meget dyrt i Danmark,« siger Niels H. Carstensen, der er chefkonsulent hos Home, til Business.dk.

Sælger familien begge biler, vil det ofte blive nødvendigt med et månedskort til offentlig transport, men selv der tages højde for det, så kan familien spare penge ved at flytte fra en bolig på to mio. kr. til en på 4,8 mio. kr. – hvis de vel at mærke sælger deres to små biler og går over til at bruge cyklen, offentlig transport og gåben.