4. juni 2008 - New York Times

Madolie stjæles i USA
Den høje oliepris får amerikanske tyveknægte til at stjæle madolie

Det gule guld - fritureolie. Stjæles i stor stil i USA.
New York Times/Bilpriser.dk
En tyveknægt blev for nyligt snuppet i Nordcalifornien, just som han var ved at stjæle 1.130 liter brugt madolie fra en Burger King-restaurant. I alt havde han 9.500 liter brugt fritureolie på ladet, hvilket kunne have indbragt ham knap 29.000 kr. Brugt madpolie er nemlig på grund af de stigende oliepriser også steget voldsomt. - med 334 procent siden 2000.  Madolien laves om til biodiesel i en proces, hvor der også bruges alkohol.

Den mest populære hælervare er fritureolie, der har været brugt til én vare, for eksempel kylling. Den er renest.

Problemet med tyverierne er nu så slemt, at for eksempel restauratør Nick Damianidis fra Olympia Pizza and Pasta Restaurant i Arlington efter syv-otte tyverier nu overvejer at sætte videoovervågning på sin 190 liters tønde med gammel madolie!
En typisk fast food-restaurant producerer omtrent 75-100 kg spildolie om ugen.

De tyve, der ikke sælger olien videre, kan faktisk med gør-det-selv-apparater lave det gule fedt om til bioolie, så de undgår at besøge tankstationerne med deres dieselbil.

San Fransisco har sin egen indsamlingsordning, og byen bruger den indsamlede olie til produktion af biodiesel til sine kommunale køretøjer.