4. oktober 2017 - FDM

Falsk tryghed i ’smarte’ selepuder
Forældre risikerer at købe falsk tryghed, advarer FDM.

Umiddelbart kan selepuden Mifold Grab-and-Go virke som en smart løsning. FDMs test afslørede dog så ringe en sikkerhed, at FDM på ingen måde kan anbefale den.
FDM

De fleste forældre har prøvet at stå og mangle en selepude, når ens barn eller dets legekammerater pludselig skal med i bilen. Til sådanne situationer er der nu udviklet selepuder, der kan pakkes sammen, så de altid kan ligge i handskerummet, klar til brug. Men trods de bedste intentioner risikerer forældre at få både falsk tryghed og ringe sikkerhed med i købet. Det er nemlig langt fra alle selepuder, der er lige så sikre, som de giver sig ud for.
 
Det viser en test, FDM har foretaget af en ny type selepude, Mifold Grab-and-Go, der markedsføres på især sociale medier og blogs. Derudover har FDM undersøgt en oppustelig selepude, Bubble Bum. Begge forhandles på danske hjemmesider og er ECE-mærket og opfylder dermed lovens krav. Siden februar har det dog ikke længere været muligt for nye selepuder uden rygstøtte at opnå den nødvendige ECE-godkendelse.
 
”Umiddelbart kan Mifold Grab-and-Go virke som en smart løsning, idet den ikke er større, end at den kan ligge i handskerummet eller i en skoletaske. Testet efter samme kriterier som andre autostole dumper Mifold dog med et brag. Sidebeskyttelsen er ikke eksisterende, mens beskyttelsen i tilfælde af en frontalkollision er meget ringe. Derudover kan det være svært at spænde barnet ordentligt fast, og seleføringen er i det hele taget problematisk. Med andre ord et produkt, FDM på ingen måde kan anbefale, og man som forældre bør gå uden om,” siger bilteknisk redaktør, Søren W. Rasmussen.
 
Et meget bedre indtryk gør den oppustelige Bubble Bum ikke. Barnet sidder ustabilt som på en luftmadras med risiko for at glide frem i tilfælde af en kollision. Sidebeskyttelse er der heller ingen af. Dertil kommer, at puden kan punktere, hvilket vil være uheldigt, hvis man har taget den med på ferie.
 
”De to eksempler viser med al tydelighed, at selvom en selepude er ECE-godkendt, er det ikke ensbetydende med, at den også er en god og sikker løsning. Tværtimod risikerer man som forældre at købe sig til en falsk tryghed og falsk sikkerhed. I det hele taget bør selepuder uden ryg kun bruges som en nødløsning. Skal man endelig bruge en selepude, bør det være en høj selepude af nyeste generation med indbyggede seleføringspunkter og rygstøtte,” siger Søren W. Rasmussen.
 
Markedet for autostole og selepuder kan virke uoverskueligt. Derfor anbefaler FDM, at man læser FDMs autostoletest inden køb.