• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
10. marts 2021 - FDM

God sikkerhed i Kinesisk elbil

Volvo's kinesiske ejere står bag elbilmærke Polestar.

Det er Volvo's kinesiske ejere, der står bag det nye elbilmærke Polestar. Bilen er bygget i Kina, men sikkerheden er 'Made in Sweden'. Det er Volvo's kinesiske ejere, der står bag det nye elbilmærke Polestar. Bilen er bygget i Kina, men sikkerheden er 'Made in Sweden'.

FDM

 
Den kinesisk/svenske elbil Polestar 2 opnår samlet set det bedste resultat i en Euro NCAP-test til dato. Spansk ’hidsigprop’ følger lige efter.
 
Sikkerheden i nye biler går tilsyneladende kun en vej: op.
Selvom Euro NCAP sidste år skærpede kravene til nye biler, fortsætter bilproducenterne nemlig med at imponere. Årets første test fra det europæiske sikkerhedssamarbejde er ingen undtagelse. Her kører begge testens to biler, Polestar 2 og Cupra Formentor, fem sikre Euro NCAP-stjerner i hus.
 
Begge bilmærker er ’nye drenge i klassen’. Hvor Cupra er spanske Seats mere luksuriøse undermærke, står kinesiske Geely, der også ejer Volvo, bag det rent elektriske Polestar-mærke, der lander i Danmark efter sommerferien. Polestar 2 deler på flere områder da også komponenter og teknik med Volvo XC40.
 
Polestar er ganske vist bygget i Kina, men de svenske rødder fornægter sig ikke i hverken designet eller sikkerheden, der er ’Made in Sweden’. Faktisk scorer Polestar 2 samlet set det bedste Euro NCAP-resultat til dato.
 
”Det er to meget flotte resultater. Ikke mindst Polestar 2 har på alle parametre en tårnhøj sikkerhed for både bløde og hårde trafikanter. Kollisionssikkerheden for både børn og voksne er helt i top, men også de nye sikkerhedssystemer imponerer. Kinesiske biler havde tidligere en tvivlsom sikkerhed, men som Polestar viser, prioriteres den nu anderledes højt. Det er positivt, da vi forventer at se langt flere kinesiske biler på det europæiske marked,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen, og tilføjer:
 
”Det samme gælder Seats luksuriøse undermærke Cupra. Formentor deler teknik med Skoda Octavia og VW Golf, men det er første gang, det kommer i en SUV-udgave. Også her er det svært at sætte en finger på sikkerheden.”
 
Euro NCAP kan næste år fejre 25 års-jubilæum. Siden de første crashtest i 1997 er testen løbende blevet udviklet og skærpet, så det i dag er en komplet sikkerhedstest for både fører, passagerer og medtrafikanter. Samtidig har Euro NCAP’s stjerner været med til at skærpe forbrugernes kendskab til bilers sikkerhed, mener FDM. Af de biler, der blev solgt i de første tre kvartaler i 2020 i EU, havde de 75 procent de maksimale fem Euro NCAP-stjerner, mens 16 procent havde 4 stjerner.
 
”Der er ingen tvivl om, at Euro NCAP har haft en afgørende betydning for udviklingen af mere sikre biler og har gjort sikkerheden i den enkelte bilmodel mere gennemskuelig for forbrugerne. Flere sikkerhedssystemer bliver fra næste år et krav i EU, men takket være Euro NCAP er de allerede i dag standard i de fleste nye biler,” siger Søren W. Rasmussen.
 
Ud over Polestar 2 og Cupra Formentor tæller årets første test også to genberegninger. Det er Renault Arkana, der er identisk med Renault Captur, og Lexus UX300e, der er en elbiludgave af Lexus UX. Begge biler får fem Euro NCAP-stjerner, men efter den noget mildere 2019-skala, samme år som da ’søsterbilerne’ blev testet.
 
Testens biler:
Cupra Formentor: 5 Euro NCAP-stjerner
Lexus UX300e: 5 Euro NCAP-stjerner (2019)
Polestar 2: 5 Euro NCAP-stjerner
Renault Arkana: 5 Euro NCAP-tjerner (2019) 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.