Handelsguide - Bilpriser.dk

Hvordan får jeg tøet billåsen op, hvis den er frosset til?

Af ask-alex.dk
En frosset dørlås kan ødelægge starten på en ellers nok så smuk vinterdag. Med risiko for at knække nøglen forsøger man at presse den ind låsen, men forgæves. Der findes dog et par simple råd, både så man undgår at situation overhovedet opstår, men også så man kan komme ind i bilen, hvis uheldet skulle være ude.

Du skal bruge:

  • En lille flaske grafitstøv
  • En lighter eller en æske tændstikker
  • Varmt vand
  • Låseolie på flaske eller spray
  • En klud
1. Forberedelse:
Varm lidt vand, fx i en kedel, elkedel el.lign. Tag en klud med ud til bilen, så du kan tørre det overskydende vand eller grafitstøv af.

2. Optøning af frosset lås:
Find et sted med læ, og hold bilnøglen over flammen på en lighter eller en tændstik i 5-10 sekunder. Pas på ikke at smelte eventuelle plastikdele på bilnøglen. Vær desuden opmærksom på, at metallet kan blive meget varmt og kan lede varmen enten hen på plastikdele eller dine fingre.

3. Stik nøglen ind i låsen, og lad det nu varme metal smelte den isdannelse, der har forhindret nøglen i at gå helt i bund. Efter kort tid kan nøglen komme helt ind i låsen.

4. En anden, mere drastisk metode til virkelig frosne låse, er at varme 1 liter vand på komfuret eller i mikrobølgeovnen og langsomt hælde det ud over hele låsen. Det smelter isen inden i låsen, og nøglen kan komme ind.

5. Fordelen ved ovenstående metoder til at klare en frosset lås er, at man kommer ind i sin bil. Ulempen er, at man få timer efter står med samme problem igen, især når man har hældt vand ud over låsen. Forebyggelse af problemets opståen kan ske ved at smøre låsene med grafit, låseolie eller et lignende produkt.

6. Tankstationer og butikker med tilbehør til biler sælger små plasticplasker med grafit, som både smører og forhindrer isdannelse i låsen. Giv alle bilens låse et lille sprøjt en gang om ugen allerede fra efteråret, altså inden det bliver frostvejr. Er låsen først frosset, er det nytteløst at sprøjte grafit ind i den, før den er tøet op og er helt tør.

7. Når man vasker sin bil om vinteren, er det vigtigt at prøve at holde dørlåsene fri for vand, især i frostvejr. Dette kan dog være svært, især ved brug af vasketunneler. Undgå evt. disse i frostvejr. Men bare luftens fugtighed og kondensvand kan give frosne låse, så grafitkuren er den sikreste.

8. Føles låsen tung og svær at dreje rundt med nøglen, kan det skyldes manglende smøring inde i selve låsen. Om vinteren er det dog mere sandsynligt, at det smørefedt, der er i låsen, er blevet trægt i kulden. Giv derfor også de indvendige dele af låsen lidt grafit, hvis det er muligt at få det derind.

Karosseriområdets forfatter
Hos ask-alex.dk kan du finde svar på spørgsmål om alt mellem himmel og jord: biler, både, stueplanter og meget andet.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.