6. januar 2009 - SKAT

Bøder for farvet diesel
Misbruget af farvet diesel er faldet fra 50 til 20 procent

Nu falder der bøder for at hælde billig, farvet diesel på privatbilen.
SKAT / Bilpriser.dk
Oplysningskampagne mod misbrug af farvet diesel har virket
En oplysningskampagne efterfulgt af en kontrolaktion i landbruget og fiskeriet mod misbrug af farvet dieselolie har virket efter hensigten, oplyser SKAT.
Inden informations- og vejledningskampagnen blev iværksat var misbruget meget stort. Cirka 50 procent af de gennemførte kontroller afslørede et misbrug, hvor den farvede diesel var anvendt i egne personbiler. Det gjaldt både for landmanden og i flere tilfælde også ansatte. Efter kampagnen var tallet faldet til 20 procent.

Omtale og snak mellem landmænd virker
Informations- og vejledningsinitiativerne samt de efterfølgende kontroller har givet anledning til massiv omtale i pressen, både i de landsdækkende som lokale medier. Denne omtale og 'snakken' landmændene imellem har haft et meget positivt resultat.
"Misbruget på landsplan ligger nu på ca. 20 procent, hvilket må siges at gå i den rigtige retning", oplyser afdelingsleder Lars Klamer, Punktafgiftscenter København.
"Det er klart, at misbruget skal endnu længere ned. De første sager, fra slutningen af 2007, er netop afgjort ved byretten i Rønne. Seks landmænd fik bødeforlæg på 5.000 kr. hver. Fire betalte uden at gå i retten, to overvejer stadig. Overholdes reglerne ikke, kan man altså se frem til bøder på 5.000 kr. i førstegangstilfælde. Ved gentagelser kan man risikere at miste fradraget af afgiften, så jeg regner med, at bøderne, der nu udskrives vil have sin effekt", fortsætter han.

Stadig meget misbrug i Sønderjylland og på Fyn
"Da vi startede kampagnen lå misbruget i vores område på over 50 procent, mens den netop afsluttede aktion viste et misbrug på 33 procent. Det er stadig alt for højt - men dog lavere end sidst. Vi vil følge op med kontroller i 2009, siger afdelingsleder Esben Skovgaard Jensen, Punktafgiftscenter Sydjylland-Fyn

Afdelingsleder Knud B. Nielsen, Punktafgiftscenter Midtjylland udtaler:
"I Midtjylland kan vi spore et væsentligt lavere misbrug end ved sidste aktion, men vi vil stadig have fokus på området i 2009."

Kontrol med ulovlig anvendelse af farvet dieselolie også vil være et kontrolemne for Punktafgiftscentrene i 2009.

Fakta:
Farvet diesel må kun anvendes erhvervsmæssigt
Farvet diesel må blandt andet anvendes til drift af landbrugsmaskiner som for eksempel traktorer og mejetærskere, men ikke i indregistrerede motorkøretøjer som biler, varevogne og lastbiler.
SKATs information og vejledningen har især været rettet mod erhvervenes fagtidsskrifter. Kampagnen har efterfølgende været fulgt op af kontroller indenfor landbruget og fiskeriet.