4. august 2010 - Statoil

Tang i tanken
Statoil går sammen med amerikansk firma om at omdanne tang til brændstof.

Sukkertang skal omdannes til bilbrændstof, mener Statoil.
Statoil
Tang i tanken
Statoil har indgået en aftale med det amerikanske firma Bio Architecture Lab om udvikling af en mikroorganisme, der skal omdanne sukkertang til biobrændstof. Brændstoffet forventes at være på gaden inden for de næste 10 år.
Bio Architecture Lab vil være ansvarlig for udvikling af teknologien til at konvertere tangen til etanol, mens Statoil vil være ansvarlig for at udvikle et koncept for dyrkning og høst af tang i stor skala - der bliver med andre ord ikke tale om at høste fra naturlige tangforekomster.

Tang er mere sukkerholdig end sukkerrør
Sukkertang er en art af bladtang, der er speciel ved at have et højt sukkerindhold. Faktisk indeholder tangen mere sukker end sukkerrør, som er en af de almindeligste kilder til den bioethanol, der i dag tilsættes benzin.
Forskellen på sukkertang og sukkerrør er, at tangen indeholder sukkertyper, som ikke kan omdannes til alkohol med en almindelig gærbakterie. Udfordringen er at udvikle en mikroorganisme, der kan gøre sukkeret i tangen anvendeligt. Ifølge aftalen skal den nye mikroorganisme være klar inden for 3 til 4 år.

Vækstforsøg ved Norges kyst

Sammen med den uafhængige, norske forskningskoncern SINTEF er Statoil allerede i gang med at udføre vækstforsøg med tang på Ørlandet vest for Trondhjem, og de foreløbige forsøg viser gode resultater.
Statoil forventer, at de første produktionsanlæg er på plads og at biobrændstoffet vil være kommercielt tilgængeligt inden for de næste 10 år.