13. december 2010 - Jyllands-Posten

Bilejere sagsøger Skat
Afgiften på en brugt bil kan være 40.000 højere end på en tilsvarende ny bil.

En brugt personbil som en VW Lupo holder prisen godt. Det presser afgiften ved import op. En retssag skal stoppe det.
Jyllands-Posten / Bilpriser.dk
Bilimportør sagsøger Skat
Når registreringsafgiften på en bestemt ny bil er 20.000 kr., så kan det ikke passe, at afgiften på en tilsvarende 5 år gammel bil skal være 40.000 kr. Det mener en kvindelig bilejer, der sammen med en anden bilejer i samme situation via advokat Henrik Dietz fra Actio Advokater  har sagsøgt Skat for at få nedsat afgiften.
Hvis de to bilejere vinder sagen, som skal føres i i landsretten i 2011, kan det betyde, at Skat skal betale for meget betalt afgift tilbage til 40.000 bilejere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

Skat forlangte 60.000 kr. for en brugt og 20.000 kr. for en ny bil

Kvinden importerede i midten af 2007 en meget brændstoføkonomisk bil og fik i første omgang besked på at betale 60.000 kr. i afgift. Hun klagede til Motorankenævnet og fik nedsat beløbet til 40.000 kr. Imidlertid var afgiften på en tilsvarende ny bil blot 20.000 kr. Hun og hendes advokat mener derfor ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten, at hun højest skal af med 10.000 kr. i afgift på den 5 år gamle bil. I foråret 2007 var der nemlig kommet en ny lov, der satte afgifterne på meget brændstoføkonomiske biler med mange airbags plus ESP, ABS og 5 Euro NCAP-stjerner mærkbart ned. Advokaten mener derfor, at det også må gælde for brugte biler.

Stor efterspørgsel pressede priserne op

Skat mener derimod, at afgiften på brugte personbiler skal beregnes ud fra markedspriserne i Danmark. I bilbranchen er det kendt, at Skat beregner sig en registreringsafgift på cirka 65 procent af det, bilen koster i Danmark, erfarer Bilpriser.dk. Og netop de brændstoføkonomiske biler har der de seneste år været så stor efterspørgsel efter, at priserne er røget meget højt op - også fordi importørerne har haft svært at få tilstrækkeligt med nye, brændstoføkonomiske biler ind i landet.
Skat ønsker i Morgenavisen Jyllands-Posten ikke at kommentere de to sager , men Kammeradvokatens jurist erkender, at der i tilfælde af et nederlag kan blive tale om at Skat skal betale for meget betalt afgift tilbage for helt op til 40.000 biler.