31. marts 2011 - FDM

Klar til sommerdæk
Det er snart tid til udskifte vinterdækkene med sommerdæk.

FDM anbefaler, at man venter med at sætte sommerdækkene på til et godt stykke inde i april.

FDM 
Forår i luften
April er synonym med forår i luften. Det betyder også, at vinterdækkene på bilen skal skiftes ud med sommerdæk. Men er der planlagt en tur til udlandet i den kommende måned, skal man være opmærksom på, at der stadig kan gælde særlige regler for brug af vinterdæk lidt endnu.

Som udgangspunkt er april et godt tidspunkt at gå fra vinterdæk til sommerdæk. Risikoen for sne- eller isglatte veje falder, og vejene bliver igen egnede til sommerdækkene. Men for at være på den sikre side anbefaler FDM, at man venter til et godt stykke inde i april.

"Jo længere vi kommer ind i april, jo sikrere er det at skifte. I år ligger påsken forholdsvist sent og den miniferie er for mange bilister et godt tidspunkt til at gøre bilen klar til foråret og blandt andet skifte til sommerdæk", siger Jørgen Jørgensen afdelingsleder i FDMs tekniske rådgivning.

Overvejelser inden skift
Men inden sommerdækkene sættes på, bør man overveje, om bilen skal bruges i udlandet fx i forbindelse med en sen skiferie. For her kan der stadig være regler om, at der skal være vinterdæk på, hvis det er vinterføre.

"Der er flere lande i Europa, der har regler om, at man skal have vinterdæk på, hvis der er vinterføre. Så planlægger man fx en tur til Tyskland, så skal man overveje risikoen for, at det kan blive vintervejr, før man begiver sig af sted på sommerdæk", siger Jørgen Jørgensen.

Hvis du skifter selv
• Tjek dæk for søm og sten.
• Mål også mønsterdybden på alle fire dæk. FDM anbefaler, at slidbanen er mindst 3 mm.
• Byt om på dækkene, så for- og bagdæk i hver side skifter plads. Det forlænger levetiden af dækkene.
• Brug momentnøgle, så boltene spændes med det rigtige moment.
• Husk at efterspænde boltene efter cirka 100 km.
• Rengør dine vinterdæk inden du stiller dem væk for sommeren.
• Opbevar vinterdækkende tørt og køligt.