27. april 2011 - Applaus+

Farligt at køre med vinterdæk
Hver tredje bil får ikke vinterdækkene af inden sommer.

Op mod hver tredje bil kører tilsyneladende stadig med vinterdæk i juni.
Applaus+

Hver tredje bil får ikke vinterdækkene af inden sommer Det kan være farligt, hvis der skal bremses hårdt, fortæller Applus+ Bilsyn. 

Hver tredje bil kører med vinterdæk
En undersøgelse fra Applus+ Bilsyn viste sidste år, at mellem hver tredje og fjerde bil fortsat kørte rundt med vinterdæk i juni. Det billede regner bilsynskæden ikke kommer til at ændre sig meget i de kommende måneder.

 ”Det er korrekt, at mange køretøjer, der ruller ind til et bilsyn hos os, fortsat har vinterdæk på, når vi kommer ind i sommerferieperioden. I år er salget af vinterdæk vokset enormt, og ti procent flere bilejere har fået vinterdæk på. Derfor regner vi med, at lige så mange, og måske endnu flere, bilister også vil køre med vinterdæk, selvom temperaturerne bliver varmere. Det kan dog være farligt.

Sommerdæk bremser hurtigere i varmen
Undersøgelser viser, at biler med sommerdæk bremser hurtigere, når vi kommer op i de tocifrede temperaturer. Det kan være afgørende i farlige bremsesituationer i trafikken,” siger Per V. Rasmussen, adm. direktør hos Applus+ Bilsyn.

Den tyske bilistforening ADAC dokumenterede eksempelvis sidste år, at bremselængden øges med 16 meter ved opbremsning med 100 km/t på vinterdæk i forhold til sommerdæk ved en lufttemperatur på 35° C.

Forvirring omkring dækskifte
Generelt plejer sæsonen for sommerdæk at indtræde den 1. april. Hvis temperaturerne imidlertid kommer ned under 7 grader, anbefales det, at man kører med vinterdæk.

Applus+ Bilsyn anbefaler, at man holder øje med vejret og snarest muligt skifter til sommerdæk, når både dag- og nattemperaturen ligger over de 7 grader.

”De høje temperaturer i påsken viser, at tiden for et dækskifte nærmer sig. Inden man monterer sommerdækkene, skal man dog være opmærksom på, at nattetemperaturen stadig kan bevæge sig ned omkring frysepunktet. Kører man sent eller meget tidligt på dagen, kan det derfor være en god idé at vente, indtil det varme vejr er mere stabilt,” siger Per V. Rasmussen.