30. oktober 2012 - FDM

Vinterklargøring af bilen
Gode råd til hvordan du gør bilen klar til vinteren.

Klargøring af bilen skal gøres inden kulden kommer og føret ændrer sig.

FDM


Brug denne guide og stå selv for en stor del af klargøringen til vinterens kørsel med bilen. Første led i vinterklargøringen er støvsugning og oprydning i bilen. Har du gamle aviser og klude liggende i bilen, er de med til at holde på fugten.

Vinterdæk
Hvis du har vinterdæk til bilen, skal de monteres inden kulden sætter ind. Som regel i løbet af november. Hvis du ikke har vinterdæk, er det også i november, du bør overveje at anskaffe vinterdæk. Venter du til den første sne falder, bliver de bedste vinterdæk hurtigt udsolgt. Vær også opmærksom på, at kører du til udlandet, kan der være regler for vinterdæk.

Vinduesviskere
Specielt om vinteren skal vinduesviskerne virke godt og effektivt. Vejsnavs og salt og eventuelt sne stiller store krav til viskerbladene. En lavt hængende vintersol i kombination med en forrude, som vinduesviskerne ikke kan holde ren, er nærmest lig med blindkørsel. Tjek viskerbladene og se om gummiet er helt. Rens eventuelt bladene ved hjælp af svamp og rengøringsmiddel eller udskift dem. Ved samme lejlighed rengøres ruden for trafikfilm.

Vurdér gratis din brugte bil her!

Rustbeskyttelse
Det er vigtigt, at karosseriet er rent og velholdt, så vinterens salt ikke angriber karrosseriet mere end højst nødvendigt. En grundig vask med vandslange og børste, af især hjulkasser og langs dørpaneler, fjerner aflejringer af snavs, som holder på fugt og salt. Undervognsspuling i vaskehal er ikke tilstrækkeligt. Overdreven brug af undervognsvask frarådes i det hele taget. Rust er bilens værste fjende. Er bilen 3-4 år, skal man være særlig opmærksom på rustfaren.

Rust kommer ved pladesamlinger og nedenfra. Ofte er der ingenting at se, før skaden er sket. Det danske klima med temperaturer på +/- 3º Celsius i vinterhalvåret danner meget kondens i bilens hulrum og i bilens pladesamlinger. Herved fremmes rustdannelse og til sidst gennemtæres pladerne med dyre reparationer til følge. For at hindre rustdannelse anbefales undervognsbehandling. Bestil tid på rustbeskyttelsescentret i god tid, idet der ofte er ventetid om efteråret.

Frostsikring af diesel
Kører din bil på diesel, bør du være særligt opmærksom på brændstofsystemet og brændstoffiltret. Brændstofsystemet bliver udsat for kondensvand og snavs. Disse to faktorer er med til at øge risikoen for et frossent brændstofsystem. Til forebyggelse af frosne brændstofsystemer, findes der forskellige specielt udviklet dieselrens produkter, som kan købes på værksteder og i bilistbutikker. Disse dieselrens indeholder forskellige additiver og hældes i tanken i forbindelse med tankning af bilen. Additiverne kan have en vedligeholdende og forebyggende effekt.

Kølervæske
Det er selvfølgelig vigtigt, at kølervæsken er frostsikret. Væsken bør være frostsikret til mellem minus 25º og minus 35º Celsius. Korrekt frostsikring beskytter også kølesystemet mod korrosion.

Beøsg billånsoversigten på Bilpriser.dk

Lakforsegling
Bilen kommer bedst gennem vinteren, hvis lakken er godt beskyttet. Begynder du med en grundig rengøring af lakken, opdager du nemmere eventuelle lakskader. Ridser, stenslagsskader og mindre rustskader reparerer du med en lakstift. Lakstifter fås i originale farver, og købes hos bilforhandleren.

Når lakken er klar, påføres en beskyttende voks eller forsegler efter eget valg. Lakken bliver mere afvisende overfor fugt og snavs, og er betydelig nemmere at holde ren ved almindelig bilvask. Hvis du ikke selv vil bruge tid på behandlingen, er der mange firmaer, der tilbyder professionel lakkonservering.

Olieskift
En vinterklargøring bør altid omfatte olieskift, så motoren er klar til de første kolde morgener. En tyk og træg motorolie er svær for motoren at trække rundt ved start i frostvejr. Benyt en god, fuldsyntetisk letløbsolie – vær opmærksom på specifikationerne for motorolien til din bil. Skift oliefilteret samtidigt. Husk at aflevere spildolie og oliefilter på den kommunale genbrugsplads.

Annoncér gratis din bil på Bilpriser.dk

Batteri
Kontroller batteriets ladetilstand. De fleste biler kører rundt med et batteri, der kun er 50-70% opladet, og kapaciteten falder generelt i takt med lavere temperaturer (op til 50% ved hård nattefrost). Samtidig kræver vinterhalvåret et ekstra stort strømforbrug til lys, elruder, ventilationsanlæg, sædevarme, vinduesviskere og så videre. Kører du hovedsaligt korte ture, kan det være nødvendigt at lade batteriet op en gang imellem. Benyt en hjemmelader med automatisk regulering. Et fuldt opladet batteri sikrer starten en kold vintermorgen, og forlænger batteriets levetid. Tjek også at kabelforbindelserne til batteriet er rene. Rengør evt. med sæbevand og smør polerne ind i syrefri fedt. Kontroller om generatorens drivrem er tilstrækkelig stram og uden revnedannelser.

Motorvarmer
En motorvarmer giver dig ikke alene en bedre komfort i bilen på de kolde vintermorgener. Er motoren delvis varm når du starter, mindskes såvel slitage som udledning af forurenende stoffer.

Husk solbriller i bilen
Solbriller er mindst lige så vigtige om vinteren som om sommeren. Den lavthængende vintersol kan overraske og blænde. Hav derfor altid et par solbriller liggende i bilen - både sommer og vinter.