28. november 2012 - Jyllands-posten

Bilens lås brydes let op
Selv nye billåse er ingen hindring for indbrud i bilen.

Det kan godt være, at nye biler har elektroniske låsesystemer og startspærrer, men det er stadig ikke nogen alvorlig hindring for en tyv. Se videoen nederst på siden.

Jyllands-posten/FDM

Biltyvene har udstyret
FDM slår fast, at det trods den nye elektronik er nemt at bryde ind i selv en ny bil. Biltyvene har nemlig udstyr, der kan omgå bilens elektroniske systemer. Derfor kan de hurtigt komme ind i bilen uden at slå en rude i stykker eller ødelægge låsen.

Til det formål anvender tyvene en såkaldt jammer. Den udsender elektronisk støj på en bestemt frekvens. Støjen kan forhindre, at bilen modtager besked om at låse dørene, når føreren vil låse bilen med fjernbetjeningen.

"Derfor bør man altid se på bilen, mens den låser. Hold øje med, om blinklysene blinker eller lyt efter, at låsene nu også aktiveres. Det gælder også bilen med nøglefri betjening", forklarer Jacob Mortensen, der er teknisk konsulent i FDM's rådgivning.

Også nøglefri betjening kan kopieres
Mere avanceret, men mindre udbredt, er en såkaldt grabber, der kan opfange den kode, som nøglen sender til bilen . På nogle biler skal den både modtage signalet fra nøglen og den kode, bilen sender tilbage til nøglen. Dermed skal der være to personer til at stjæle nøglens identitet.

"Tidligere brød tyvene bilens dør og tændingslås op med en skruetrækker. I dag er skruetrækkeren erstattet af elektronik. Selv i biler med nøglefri betjening - Keyless Go - kan tyvene elektronisk aflæse og stjæle koden. Når de så nærmer sig bilen, låses den op, fordi bilen tror, at det er ejeren, der er tilbage," forklarer Jacob Mortensen.

Kloning af nøglen
Tyven kan også stjæle bilejerens nøgle og fremstille en digital kopi af koderne. Det hedder en kloning.

Dermed kan tyven komme ind i bilen, og har han kopien af nøglen ud fra bilens stelnummer, kan han køre væk med bilen.

"Kloningen foretages typisk med et såkaldt OBD-stik, som værkstederne bruger til at udlæse data fra bilens computer. På den måde kan tyvene skaffe sig en ny nøgle, lige som værkstederne kan programmere en ny nøgle, hvis det er nødvendigt. Det er typisk det, der er sket, når bilejere står med begge bilnøgler, mens nogen alligevel er kørt væk med bilen," fortæller Jacob Mortensen.

Hold styr på nøglerne
Når det gælder de nyeste nøgler, skal tyven også have bilen for at foretage kloningen. Det mest udbredte er dog, at låsene bliver dirket op, eller at nøglerne bliver stjålet.

"Derfor er det vigtig, at man har styr på sine bilnøgler. Hvis en bilnøgle ligger frit fremme, kan tyve hurtigt kopiere den under et indbrud, og så vende tilbage for at stjæle bilen nogle dage senere. Derfor bør man heller ikke efterlade bilnøgler i en frakkelomme, hvis man er på restaurant eller er i idrætshallen," tilføjer Jacob Mortensen.

Airbags er efterspurgte
"Indbrud i bilerne sker ikke længere kun for at stjæle en efterladt taske, en mobiltelefon eller en løs GPS. Også airbags og indbyggede navigationsanlæg er efterspurgt i kriminelle kredse. Indbruddene er professionelt udført, og bilen skades ikke mere end højst nødvendigt. Derfør bør man aldrig have noget liggende synligt i bilen, hvis det kan friste en biltyv," siger Jacob Mortensen.

Hvis det er selve bilen, der er tyvenes mål, har de typisk også udstyr, der kan omgå startspærren i bilen.