30. marts 2015 - FDM

FDM Pressemeddelelse
Det er vigtigt at undersøge bilens stand inden køb, lyder rådet fra FDM.

Påsken er højsæson for brugtbilhandel. Mange glemmer dog at undersøge bilens stand inden køb, og det kan blive dyrt
Det er ikke bare påsken, der står for døren, det samme gør højsæsonen for bilkøb.

Påskens helligdage er nemlig et af de tidspunkter på året, hvor der handles flest biler.
Det gælder også en stor del af de omkring 400.000 brugte biler, der årligt skifter ejermand.

Og selvom langt de fleste handler er helt uproblematiske, ender en del alligevel i uenigheder sælger og køber imellem. Uenighederne kan dog ofte undgås, hvis blot køber husker at undersøge bilens stand inden køb.

En undersøgelse, FDM har foretaget, viser dog, at det langtfra altid er tilfældet. Eksempelvis svarer mere end hver femte (22 procent), at det mest afgørende for dem i forbindelse med køb af brugt bil, er sælgers udsagn om bilens stand, mens det mest afgørende for 21 procent er, at bilen er nysynet.

”At købe brugt bil behøver hverken være svært, men det er vigtigt, at man kender bilens stand. Vi ved fra vores rådgivning, at det ofte er kilde til uenigheder, hvis bilen efterfølgende ikke lever op til den stand eller holdbarhed, køber havde forventet eller var blevet lovet. En tommelfingerregel er derfor at få bilen gennemgået af enten FDM eller en anden uvildig fagmand inden køb,” siger afdelingsleder i FDMs rådgivning Per Alkestrup.

Han peger desuden på, at mange bilkøbere misforstår, hvad der ligger i, at en bil er nysynet:

”Køber man en brugt bil, som er nysynet, fortæller det alene, at den lever op til lovens minimumskrav. Man kan altså stadig risikere, at bilen har andre og også dyre fejl, der skal udbedres inden for kort tid.”

At der kan være god grund til at få undersøgt bilen inden køb, fremgår også af tal fra FDM test og bilsyn. De viser, at 10.000 brugtbilstest af de fem mest solgte brugte biler afslørede fejl for i gennemsnit 4.200 kroner.

”En slutseddel er bindende, så når man først har skrevet under, fanger bordet. Derfor bør man ligesom ved boligkøb kende bilens tilstandsrapport. Gør man det, minimerer man ikke bare risikoen for, at den nye brugte bil bliver et dyrt bekendtskab, men også det tovtrækkeri med sælger, som uenighederne ellers ofte giver,” siger Per Alkestrup.

Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter for FDM blandt 1.100 bilejere