16. juni 2015 - Applaus Bilsyn

Danskerne klar til alkotest i bilen
Hver anden bilist ønsker engangsalkoholtestere i bilen

Juni er højsæson for sommerfrokoster. Vælger du at køre hjem, selvom du har drukket, kan det være en rigtig god idé tage en vejledende alkoholtest.
Applus Bilsyn

Sommer er et af de tidspunkter på året med flest alkoholrelaterede færdselsuheld. Det markerer færdselsrådet Sikker Trafik i de kommende uger med kampagnen "Klar til et pust”. Kampagnen skal animere danskerne til omtanke i stedet for at drikke til grænsen.

Hver anden bilist støtter imidlertid også et potentielt lovforslag om at indføre engangsalkoholtestere i bilen.
Det viser en repræsentativ undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn blandt 2.580 bilister.

Test din ædruelighed
"Lige nu sælger vi mange alkoholtestere til danskere, der skal på bilferie i Frankrig, hvor færdselsloven kræver engangsalkoholtestere i bilen. Men de kan også hjælpe bilister herhjemme med at vurdere, om de er klar til at køre. Vores alkotesterpakke indeholder to testere. Ved at puste i begge testere med 10-15 minutters mellemrum får man et bedre grundlag for at vurdere, om man kan køre,” siger Per V. Rasmussen, adm. direktør, Applus Bilsyn.

Alkohol er stadig involveret i 20 procent af dødsulykker, selvom tallet er faldet markant siden 1980’erne. Samtidig stopper politiet hvert år 10.000 bilister, der bliver dømt for spritkørsel, viser tal fra Sikker Trafiks hjemmeside. Ifølge en undersøgelse fra regionerne, blev 16 procent i 2011 fældet i en spritkontrol dagen efter de festlige begivenheder.

Sådan måler engangstestere promillen
Engangstestere måler ikke alkoholpromillen så præcist som politiets målere, men kan give en indikation af, om promillen er over eller under 0,5. Engangstesteren skifter farve ved promiller over 0,5, og man skal aflæse farven for at finde ud af om man kan køre.

Bilen sælges
"Engangstesterne skal ikke blåstemple spritkørsel. Er man efter testen i tvivl, er et gammelt råd at lade være med at køre bil. Omkostningerne er minimale sammenlignet med, at man ellers risikerer at køre galt. En anden risiko er, at myndighederne, med hjælp fra politiet, tvangssælger din bil, hvis du kører med for megen promille i blodet,” siger adm. direktør hos Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen.

Faktaboks: Sådan er reglerne for spritkørsel
• Grænsen for spritkørsel: 0,50.
• Med en promille over 1,20 mister bilens fører førerretten. Fra 0,51-1,20 er det betinget
• Frakendes du førerretten, skal du bestå en køreprøve og tage et alkoholkursus
• Politiet har ret til at konfiskere din bil, hvis du er blevet taget flere gange med en promille under 2,0, eller hvis du første gang bliver taget med en promille på over 2,0
• Er din promille mellem 0,51 og 2, er bøden lig med din netto månedsløn ganget din promille