26. november 2015 - Mikonomi.dk

Vinteren er over os
Er bilen gjort vinterklar?

Mikonomi.dk

Er din bil gjort vinterklar?
Vinteren kom pludselig ind over Danmark. Der er udsigter til mere sne, slud og glatte veje.
Det er derfor vigtigt at man ved hvad der skal til for at bilen er klar til vinterens udfordringer.

Gode vinterråd til din bil
I Danmark er det ikke lovpligtigt for bilister at skifte til vinterdæk. Det er dog lovpligtigt at skifte dækkene på alle hjulene, hvis du først har skiftet nogle af dem. Du må derfor ikke nøjes med at have vinterdæk på forhjulene, hvis din bil eksempelvis er forhjulstrukket.

• Vask og polér
Ved at køre din bil igennem vaskehallen lidt oftere end normalt, får du ikke kun en renere bil, men du beskytter også bilen og lakken mod at blive ramt af rust.

En grundig polering kan derfor godt betale sig i forbindelse med årstidernes skiften.

• Vinduesviskere

Solens stråler mørner viskerbladene med tiden, og du kommer ikke langt med et par gamle viskerblade, når temperaturen nærmer sig frysepunktet. Sørg for at gummiet på viskerne er uden revner og blødt, så det bedre kan vende på ruden.

Nye viskerblade kan eventuelt renses med en blød svamp og lidt rengøringsmiddel.

• Dæktryk
Bildæk mister lidt luft hele tiden - også når du ikke bruger dem. Det anbefales derfor, at du måler trykket på dine vinterdæk, når du har sat dem på. Du får den mest præcise måling af dæktrykket ved at måle dækkene, når de er kolde.

Du bør derfor køre direkte hen til det sted, hvor du ønsker at måle dæktrykket, og ikke gøre det på vej hjem fra en lang køretur. Desuden anbefales det at trykket i dine dæk øges 2-3 psi (Pounds per Scuare Inch) om vinteren i forhold til normalt.

 • Dækopbevaring
Med den rette opbevaring af dine dæk, får du dem til at holde længst. Opbevar altid dine bildæk i tørvejr. Hvis du ikke har mulighed for at have dem stående i carporten, skuret eller garagen, så sørg for at have dem under en presenning eller lignende.

• Godt værktøj er det halve arbejde

Sneskovl, isskraber, en langskaftet bilbørste, et solidt reb og et par sorte plastiksække lyder ikke kun som noget Egon Olsen kunne bruge i en film. Disse redskaber bliver hurtigt dine bedste venner, når du skal have gravet bilen fri.

Fjern det værste sne under bilen med sneskovlen, skrab ruderne fri med isskraberne og børst taget frit for sne. Således undgår du at blænde andre bilister samt din egen bagrude med fygende sne fra dit tag.

De sorte plastiksække kan hjælpe dig med at komme fri, hvis du lægger dem ind under dækkene. Derudover kan andre biler hjælpe dig med at komme fri ved at bruge rebet (også kaldet slæbetov).

• Lys på bilen
Med en dagslængde på knap 8 timer er det vigtigt, at du har godt med lys på bilen. Orientér dig derfor altid om, hvorvidt du har sne eller is på din bils lygter. Dette gælder både for og bag samt blinklysene i siden.

På nyere biler er baglygterne ikke en del af kørelyset. Det er derfor meget vigtigt, at du gør det til en vane, at tænde baglyset, så du er synlig bagtil for andre bilister og færdende i trafikken.

• Køler- og sprinklervæske
Disse væsker skal være frostfri ned til -21 grader for at sikre dig, at din motor ikke frostsprænger, når vandet udvider sig.

Er du i tvivl om, hvorvidt væskerne er frostfri eller ej, så kan du gøre følgende: Stik et sugerør i beholderen og klem med to fingre om toppen af sugerøret. Når du har trukket sugerøret op, kan du lukke det til med en tøjklemme i hver ende. Læg sugerøret i din fryser og vent. Hvis væsken ikke er frosset efter et døgns tid, så er din køler- og sprinklervæske frostfrie.

• Væske til batteriet
Har du en ældre bil, så kræver dit bilbatteri, at det har væske. Du skal dog altid sørge for at hælde demineraliseret vand på, fordi almindelig postevand vil fryse til is og ødelægge dit batteri.

• Frostsikre døre og vinduer

Ved at sprøjte silikone på alle gummilisterne i bilen sikrer du dig mod at blive låst ude af din bil af Kong Vinter. Silikonefedtet kan både bruges til bildørene, bagklappen og vinduerne.

• Vær beredt
Skulle du ende i en lang kø, køre fast i sneen eller på anden måde ende med at måtte opholde dig ufrivilligt ude i kulden, så vær forberedt ved at have hue, handsker og et par varme tæpper inde i bilen.

Du bør ligeledes have en orange eller gul sikkerhedsvest til alle passagerer inde i bilen. På den måde er du synlig i det øjeblik, hvor du stiger ud af bilen.

• Lad op hjemmefra
Små køreture tærer hårdt på dit bilbatteri, fordi det bruger mere energi, end det når at lade op. Bilvarme, sædevarme, elruder og varme i rattet er bare nogle af de ting, som din bil bruger ekstra energi på om vinteren.

Invester lidt penge i en god biloplader og et sæt startkabler. Så forlænger du henholdsvis levetiden på dit bilbatteri og er i stand til at hjælpe andre i nød.

Batteriet i diverse smartphones lider også under de lavere temperaturer. Sørg derfor for at lade mobilen op hjemmefra og hav eventuelt også opladeren med. Så kan du altid ringe efter hjælp eller berolige dine nærmeste om, at du blot er forsinket pga. kø eller sne.



Sådan dækker bilforsikringen dine vinterdæk
Enkelte forsikringsselskaber forbeholder sig retten til ikke at udbetale din erstatning, hvis du eksempelvis skulle være involveret i en glatføreulykke, hvor dine sommerdæk er årsagen til ulykken.

I tilfælde af en ulykke bliver der dog ikke kun kigget på dækkenes tilstand (om de er lovlige og forsvarlige), men der bliver selvfølgelig bl.a. også kigget på om andre faktorer har spillet ind for at forårsage ulykken.

Der er stor forskel på sommer- og vinterdæk, og det er derfor vigtigt, at du skifter dæk afhængigt af sæsonen. Du kan som regel nøjes med at skulle skifte dæk to gange om året, men du bør altid tage forbehold for det skiftende danske vejr. Vinterdæk er lavet af en blødere type gummi end sommerdæk.

Dette giver en kortere bremselængde, når der mangler friktion på kørebanen. Når vejrtemperaturerne ligger på eller under frysepunktet er det derfor vigtigt, at du har vinterdæk på, så din bil får et bedre greb om vejen.

Med de store regnmængder, som ofte kommer i forbindelse med efterårets indrykning i Danmark, er dine chancer for at undgå det såkaldte aquaplaning også større med vinterdæk på. Vinterdæk har nemlig et dybere og bredere dækmønster, hvilket giver et bedre greb om vejen.

Den mindste tilladte mønsterdybde på vinterdæk er 1,6 mm, men det anbefales at skifte dem, når dybden er 3 mm.