16. juni 2019 - FDM

Euro NCAP-test
Vigtigt sikkerhedsudstyr er blevet standard i biler.

Trods sine 2,5 ton er sikkerheden er i top i elbilen Audi e-tron. (Foto: Euro NCAP)
FDM

Nyt vigtigt sikkerhedsudstyr bliver standardudstyr i stadig flere nye biler - uanset prisklasse - viser ny Euro NCAP-test. Sikkerheden er blevet demokratiseret, mener FDM.

De nye vigtige sikkerhedssystemer i biler er ikke længere forbeholdt de få.
Hvor systemerne for bare få år siden endnu kun fandtes i bilerne på forhandlerens øverste hylde, er de i dag kommet ned i en helt anden pris.
 
Hvad det betyder, ses i årets tredje test fra sikkerhedssamarbejdet Euro NCAP. Her er der de maksimale fem stjerner til alle puljens syv biler. Alle syv imponerer ikke bare med en høj sikkerhed i forskellige kollisionstest, nok så vigtigt har de alle de nye sikkerhedssystemer som automatisk nødbremse, vejbaneassistent og fartbegrænser som standard i alle udgaver.
 
”Som med al anden teknologi bliver sikkerhedssystemerne i nye biler med tiden ikke bare bedre, men også billigere. Det ses i den nye Euro NCAP-test, hvor alle systemerne i dag er standardudstyr i den nye Renault Clio, der er en minibil til omkring 130.000 kroner. Hvor sikkerheden tidligere var derefter, har bilen i dag samme gode sikkerhed som dyrere og større biler. På den måde kan man sige, at sikkerheden er blevet demokratiseret,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.
 
Blandt sikkerhedssystemerne udmærker især det automatiske nødbremsesystem sig. Systemet testes ved både høje og lavere hastigheder, om de kan genkende bløde trafikanter, og i mørke eller ved nedsat sigtbarhed.
 
”Det automatiske nødbremsesystem kan ikke fremhæves nok og har gjort en afgørende forskel for både bløde og hårde trafikanters sikkerhed. Som testen viser, virker systemet godt i alle syv biler. Derfor er det så vigtigt, at det bliver standard i stadig flere nye biler,” siger Søren W. Rasmussen.
 
Blandt puljens øvrige biler er også den nye elbil Audi e-tron, der trods sine 2,5 ton klarer kollisionstesten med bravur.
 
”Som med de seneste test af elbiler viser testen af den nye Audi e-tron, at der ikke er nogen sikkerhedsproblematik knyttet til elbiler. Trods sin høje vægt er det en meget sikker bil på alle parametre. Et flot resultat,” siger Søren W. Rasmussen.