7. oktober 2021 - Applus Bilsyn

Nu skifter vi til vinterdæk
På trods af lunere vejr: Nu skifter vi til vinterdæk.

Tal fra DMI viser, at vejret i løbet af både efteråret og vinteren bliver stadig lunere. Alligevel er antallet af vinterdækbrugere stort set uforandret.
Applus Bilsyn

 
Omkring en rund million bilejere vælger det sikre og skifter nu til vinterdæk. Sidste års lange og kolde vinter var en påmindelse om, at vejene stadig kan blive glatte, vurderer Applus Bilsyn.

Oktober er hvert år den mest populære måned at skifte til vinterdæk, og i år bliver ingen undtagelse, lyder vurderingen hos Applus bilsyn. Ikke mindst på grund af sidste års lange og kolde vinter – den første i årevis.

- Hvert år viser vores undersøgelser blandt bilejere, der har været til bilsyn, at godt en million bilister skifter til vinterdæk i oktober. Lidt færre gør det i november, mens under 100.000 udskyder dækskiftet til december. Godt en kvart mio. skifter slet ikke, siger chef for teknik og kvalitet hos Applus Bilsyn, Paul Christensen og fortsætter:

Kold vinter var en vigtig påmindelse
- De fleste bilister mener, at vinterdæk er ensbetydende med en bedre trafiksikkerhed i de kolde måneder, hvilket er fuldstændig korrekt. På trods af et generelt varmere vejr tror jeg, at sidste års tre måneder lange vinter med kuldegrader, som danskerne ikke har oplevede i flere år, var en vigtig påmindelse om, at det er vigtigt at køre med vinterdæk.

Tal fra DMI’s hjemmeside viser, at vejret i løbet af både efteråret og vinteren bliver stadig lunere. I perioden 1961 til 2020 er middeltemperaturen i løbet af efteråret steget fra 8,8 til 9,5 grader, og i vintermånederne er middeltemperaturen gået fra 0,5 grad 2,0 grader. 

Det får imidlertid ikke antallet af vinterdækbrugere til at falde, fortæller Applus Bilsyn.
- Hovedparten af bilejere vælger fortsat det mest trafiksikre, nemlig at køre på vinterdæk. Det er også den optimale løsning, tilføjer Paul Christensen.
 
Færdselspolitiet anbefaler, at bilister kører med vinterhjul, når vejtemperaturen falder til under 7 grader. Det gør den gennem det meste af vinteren, og her står vinterdæk bedre på vejene end sommerdæk, viser talrige dæktest.

Guide til selv at skifte hjul på bilen
Skal du selv jonglere med donkraft og krydsnøgle, så benyt Applus Bilsyn tjekliste.

1. Vælg det rette værktøj:
Find værktøjet frem før du går i gang. Brug som minimum en donkraft og en krydsnøgle eller momentnøgle. En momentnøgle sørger for, at man ikke kommer til at overspænde boltene. Det er især vigtigt, hvis bilen har alufælge. Backup: Gode handsker, dækmærker eller dækkridt, en stiv børste samt fedt og hjulposer.

2. Tænk på sikkerheden:
Stil bilen på et jævnt underlag, sæt bilen i gear og træk håndbremsen, så den på ingen måde kan trille. Tjek også slidbanen på hjulet. Lovkravet er minimum 1,6 mm i hele kørefladens brede (Applus Bilsyn anbefaler minimum 3 mm).

3. Tag hjulet af:
Sæt donkraften korrekt under bilen. På de fleste biler, har undervognen små mærker eller hak, hvor donkraften skal placeres. Inden du løfter bilen fra underlaget, skal du løsne alle boltene på det hjul, som du skal skifte. Herefter kan du løfte bilen og tage hjulet af. Mærk hjulene med kridt el.lign. ved afmontering, så du ved, hvor de skal sættes på igen.

4. På med hjulet:
Hold øje med om dækket roterer en bestemt retning, så du ikke monterer hjulet på den forkerte side af akslen. Fjern skidt fra boltene og fra monteringsstedet, før du sætter boltene på med fingrene, mens hjulet stadig er hævet fra underlaget. Sænk derefter hjulet så meget at det ikke kan rotere, når du spænder dem. Start f.eks. med boltene øverst til venstre, og spænd så boltene nederst til højre osv. Brug gerne en momentnøgle, så de ikke overspændes. Spænd boltene igen når du har kørt 100 km.

5. Opbevaring:
Husk at rengøre hjulene med fælgrens og fælgbørste inden du lægger dem væk for sæsonen. Opbevar dækkene i dækposer og undgå snavs og ridser.