31. januar 2023 - Goodyear

Godkendt til vejkørsel
Goodyear klar med dæk med 90 % bæredygtige materialer.

Virksomheden offentliggør planer om at fremstille og sælge et dæk med op til 70 % bæredygtige materialer i 2023.

Goodyear 
 
Goodyear Tire & Rubber Company har løftet sløret for et demonstrationsdæk, der består af 90 % bæredygtige materialer. Demonstrationsdækket er godkendt efter alle gældende bestemmelser så vel som Goodyears interne test.
 
Testen viste også en lavere rullemodstand i sammenligning med referencedækket, som er fremstillet af traditionelle materialer. Lavere rullemodstand betyder, at demonstrationsdækket kan tilbyde større brændstofbesparelser og et lavere CO2-aftryk.
 
Efter Goodyears meddelelse i januar 2022 om, at de er i stand til at præsentere et dæk bestående af 70 % bæredygtige materialer, planlægger virksomheden sammen med sin forsyningsbase at markedsføre et dæk med op til 70 % bæredygtige materialer i 2023. Forbrugere, som er interesserede i at købe dækket, kan tilmelde sig opdateringer på Goodyear.com/SustainableMaterialTire.
 
Hvis der skal markedsføres et dæk med 90 % bæredygtige materialer, kræver det yderligere samarbejde med virksomhedens leverandører om at nå frem til det nødvendige omfang af disse innovative materialer og fremstille det specifikke dæk i større mængder.
 
”Vi nærmer os hele tiden vores mål om lancering af det første dæk i branchen med 100 % bæredygtige materialer i 2030”, siger Chris Helsel, senior vice president, global operations and chief technology officer. ”Det forgangne år har været afgørende for at kunne nærme os dette mål. Vi har forsket i nye teknologier, identificeret muligheder for yderligere samarbejde og benyttet os af vores teams ihærdige indsats til ikke blot at demonstrere vores evne til at producere et dæk med 90 % bæredygtige materialer, men også til at producere et dæk med op til 70 % bæredygtige materialer i år. Vores team viser kontinuerligt deres evne til innovation og engagement i at skabe en bedre fremtid.”
 
Demonstrationsdæk med 90 % bæredygtige materialer – 17 ingredienser fordelt på 12 forskellige dækkomponenter
 
Demonstrationsdækket med 90 % bæredygtige materialer indeholder 17 udvalgte ingredienser fordelt på 12 dækkomponenter, inklusive:
 
carbon black, der gør dækket stærkere og forlænger dets levetid. Traditionelt er dette produkt blevet skabt ved forbrænding af forskellige typer råolie. Goodyears demonstrationsdæk med 90 % bæredygtige materialer indeholder fire forskellige typer carbon black, som er fremstillet af metan, kuldioxid, planteolie og pyrolyseolie fra udtjente dæk. Formålet med disse carbon black-teknologier er at begrænse kulstofemissioner, sikre recirkulerbarhed samt brug af biobaseret kulstof, uden af gå på kompromis med dækkenes ydeevne.

Brugen af sojaolie i dette demonstrationsdæk hjælper med at holde dækkets gummiblanding smidig under skiftende temperaturer. Sojaolie er et biobaseret materiale, der bidrager til at begrænse Goodyears brug af råoliebaserede produkter. Selv om næsten 100 % af sojaprotein bruges til mad/dyrefoder, bliver der et betydeligt overskud tilbage, som kan bruges til industrielle formål.

Silika er en ingrediens, der ofte bruges i dæk til at forbedre vejgrebet og reducere brændstofforbruget. Demonstrationsdækket indeholder en silika af høj kvalitet, fremstillet af risskaller (RHA-silika), et biprodukt fra behandlingen af ris, som ellers ofte kasseres som affald.

Polyester fra brugte plastflasker genanvendes ved atrevertere polyesteren til grundkemikalier og gendanne dem til teknisk rent polyester, som bruges i dæktråd.

Harpiks bruges til at forbedre og øge dækkets trækevne. I dette demonstrationsdæk er den traditionelle råoliebaserede harpiks udskiftet med biologisk fornybart fyrretræsharpiks.

Kanttråde og ståltråde forstærker radialdækkets struktur. I demonstrationsdækket er der brugt kanttråd og ståltråd af stål med et højt indhold af genbrugt materiale, som er fremstillet ved brug af lysbueovn-processen (EAF). Ved at bruge EAF-processen kan stålet fremstilles med et lavere energiforbrug og et større indhold af genbrugsmaterialer. EAF-processen bidrager til lavere udledning af drivhusgasser end stål fremstillet i en højovn.

ISCC-certificerede polymerer fremstillet ved hjælp af biomassebalance og biocirkuleret råmateriale indgår også i dækket.

Overgangen til bæredygtige materialer er tydelig i nogle af Goodyears nuværende produktlinjer. I dag indeholder otte produktlinjer og et antal racerdæk sojaolie. Desuden har Goodyear mere end fordoblet anvendelsen af RHA-silika i virksomhedens produktlinjer siden 2018. Ved at præsentere et dæk med op til 70 % bæredygtige materialer viser Goodyear sin håndgribelige indsats for at levere løsninger til markedet, der bidrager til en bedre fremtid.