bilpriser.dk og BT

Cabrioletanalysen 2013

Drømmen om en cabriolet er rykket nærmere.

1,75 kr./km. Fiat 500C Twinair er Danmarks billigste åbne bil målt efter totaløkonomi. 1,75 kr./km. Fiat 500C Twinair er Danmarks billigste åbne bil målt efter totaløkonomi.

Af Hans Uffe Christensen Berlingske Media

Danmarks billigste cabriolet
Kampen om at tilbyde Danmarks billigste cabriolet målt efter totaløkonomi er et tilbagevendende opgør udkæmpet mellem Fiat og Smart. De to bilproducenter har i årevis været alene om at tilbyde åbne mikrobiler på det danske marked, og afstanden fra billigste åbne mikro til billigste åbne mini (klassens større) er betragtelig både målt efter totaløkonomi og købspris.

I 2012-analysen fra Bilpriser.dk var Smart billigste cabrio med 1,74 kr. pr. kørt kilometer, men i år må den åbne bybil nøjes med andenpladsen efter Fiat 500. Det skyldes primært, at Fiat har sænket prisen på billigste 500 cabriolet fra 189.000 kroner i 2012-analysen til 150.000 kr. i 2013-analysen. Til gengæld må køberen nu nøjes med to cylindre, hvor sidste års deltager var firecylindret.

Men også den firecylindrede udgave er blevet betragteligt billigere, og da Smart ikke har sat prisen tilsvarende ned i perioden og desuden belastes af forhøjede ejerafgifter på dieselbiler indført siden 2012-analysen, har det forrykket regnestykket så meget, at også den firecylindrede Fiat 500 kniber sig et par øre under kilometerprisen for Smart.

Sagt på en anden måde; i år kan man få hele to bilmodeller med »blødt tag« under to kroner pr. kilometer. I 2012-analysen kun en bilmodel, nemlig Smart. Og da sidstnævnte er en ren tosæder, mens der er plads til et par mindre personer bag i den åbne Fiat, må det konstateres, at drømmen om en cabriolet er rykket nærmere for mange danskere.

Vurdér gratis din bil på bilpriser.dk

Det samlede regnestykke
Man kan undre sig over, at den firecylindrede Fiat 500C har bedre totaløkonomi end Smart. Udgiften til brændstof er nemig 16.000 kr. højere for perioden. Men værditabet på Smart’en er til gengæld tilsvarende 16.000 kr. højere. Og da den koster 2.160 kr. mere i ejerafgift, tipper det samlede regnestykke til fordel for italieneren.

Sammenligner vi de åbne udgaver af Fiat 500 og Smart med deres lukkede søskende, er der stadig en ekstrapris forbundet med luft i håret. Men for Fiat’s vedkommende er forskellen ikke voldsom. Kilometerprisen for en lukket 500 er 1,63 kr. i følge »Småbilsanalysen 2013« fra Bilpriser.dk. . Blot 12 øre mindre end for den åbne udgave. At vælge Smart som cabrio er dog fortsat lidt af en luksusbeslutning. Merpris pr. kilometer er betragtelige 57 øre pr. kilometer.

Hvor merprisen for at gå en klasse op fra mikro til mini eller fra mini til lille mellemklasse ikke nødvendigvis er voldsom stor, når det gælder biler med fast tag, er der for cabrioleternes vedkommende en høj pris at betale. Billigste åbne mini er Citroen DS3 cabriolet til 2,63 kr. pr. kilometer. ca. 50 pct. mere end billigste åbne mikro koster. Endnu et skridt op ad den åbne trappe til den lille mellemklasse koster knap en krone mere pr. kilometer. Beetle 1,2 TSI er billigst med 3,51 kr. pr. kilometer.

Besøg forsikringsoversigten her!

Bilernes værditab
Vurderes cabrio-analysens deltagere efter relativ værdifasthed, tegner der sig et noget andet billede. VW Golf og Beetle Cabriolet er suveræne i denne diciplin med et samlet værditab på 44 - 45 pct. over fireårsperioden.

Den voldsomt nedsatte Fiat hænger dog godt på med et værditab kalkuleret til 46 - 47 pct. Den firecylindrede udgave har forholdsvis det mindste værditab. Et par BMW’er (inkl. BMW’ejede Mini Cooper cabrio) og nogle Audier sniger sig også under 50 pct. i værditab, mens alle andre mister mindst halvdelen af deres værdi over de fire år.

Størst afskrivning af alle tegner BMW 640 Ci sig for. Kun 39 pct. af nyprisen er der tilbage efter de fire år. Det kræver en solid likviditet (og solide nerver) at vinke farvel til over en mill. kroner på fire år. Knap 23.000 kr. kr. om måneden alene til bilens værditab.
Analysens forudsætninger er fire års ejertid, 20.000 km/årl, 12,00 kr./ 11,00 kr. pr. ltr. benzin/diesel, og leveringsomkostningerne er lagt ind i værditabet. Der er forudsat fuld finansiering til 6 pct. i rente. Personligt afhængige udgifter til forsikring og service er ikke medregnet.

Download Cabrioletanalysen her!

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.