Handelsguide - Bilpriser.dk

Hvordan retter jeg døren op?

Af ask-alex.dk
Bilen er ikke ved at knække midt over, det ser bare sådan ud: Revnen mellem døren og dørstolpen er blevet gradvist større, eller også binder døren og er svær at åbne og lukke. Grunden er, at dørhængslerne har løsnet sig eller er blevet slidt. En justering kræver mere tålmodighed end værktøj.

Du skal bruge:

  • Skruetrækker, fastnøgle eller topnøgle alt efter bilmodel
  • Evt. hammer
  • Donkraft
  • Rustløsner
  • Stykke træ eller en klud
1. Forberedelse:
Hvis skruerne/boltene til dørhængslet sidder meget fast, kan du sprøjte lidt rustløser eller smøremiddel på dem, og lade det virke i nogle minutter. I køligt vejr er det en fordel at arbejde indendørs, da justeringen nogen gange kan tage lidt tid. Samtidig bevæger man sig ikke så meget, og dermed holder man varmen dårligere end som ved mange andre bilreparationer.

2. Undersøg først, om det er selve hængslerne, der er slidte, for så nytter justering ikke. Om dette er tilfældet, undersøger du ved at åbne døren halvt og tage fat i dør og dørhåndtag og rokke døren lidt. Hængslerne skal stadig være skruet helt fast.

3. Løft op og ned i døren. Hvis du kan mærke eller se, at døren kan bevæges, uden at bilen følger med, er der slør i hængslerne, og de skal så udskiftes. Køb helt nye, hvis det er muligt, da brugte hængsler kan være nøjagtigt lige så slidte som dine gamle.

4. Fjern de gamle hængsler, og skru de nye i. Brug mærkerne efter de gamle hængsler til at placere de nye efter. Lukker døren ikke helt perfekt, må du justere efter anvisningerne i punkt 5-11.

5. Se på den lukkede bildør i forhold til resten af bilen, og beslut om døren skal justeres op, ned, ud, ind, frem eller tilbage. Åbn bildøren, og sæt evt. en lille træklods el.lign. i spænd, hvis døren ikke kan stå åben af sig selv.

6. Lokalisér dørhængslerne, og undersøg, hvilken type værktøj du skal bruge til at løsne dem med. Alt efter skævheden kan du vælge at løsne hængslerne enten på selve døren eller på forstolpen. De sidste er oftest nemmest at komme til.


7. Hvis døren hænger, dvs. at revnen mellem dør og midterstolpe er størst nederst, er det ofte fordi det øverste dørhængsel skal justeres. Denne skævhed er den hyppigst forekommende pga. dørens egenvægt.

8. Løsn skruerne/boltene, så hængslerne lige akkurat kan bevæges. Hvis skruerne/boltene stadig sidder fast, kan man som regel løsne dem ved at sætte skruetrækkeren i kærven og slå et par gange på toppen af skruetrækkeren med en hammer. Er det bolte, kan et par slag på fastnøglen hjælpe.

9. Tag fat i døren, og løft, træk eller pres den i den ønskede retning. Da skæve døre oftest skal løftes for igen at passe, er det en god idé at benytte en donkraft til at positionere døren oppe med. Læg et stykke træ eller en klud mellem døren og donkraften for ikke at skramme dørens underside.

10. Når døren er løftet til den position, du mener er korrekt, strammer du skruerne/boltene på hængslet moderat til igen. Prøv døren. Er den er justeret tilfredsstillende nu, åbner du den igen og strammer skruerne/boltene helt til.

11. Er døren alligevel ikke korrekt justeret, må du forsøge igen efter metoden: løsn skruerne/boltene, juster døren, stram moderat, og se efter udefra, hvor godt døren nu passer.

12. Bliv ved, indtil døren ikke binder mere, eller indtil revnen mellem dør og stolpe har samme bredde hele vejen rundt.

Karosseriområdets forfatter
Hos ask-alex.dk kan du finde svar på spørgsmål om alt mellem himmel og jord: biler, både, stueplanter og meget andet.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.