Handelsguide - Bilpriser.dk

Totaløkonomi (TCO)

Før man køber bil, bør man undersøge totaløkonomien.

Inden man køber en bil, bør man tjekke totaløkonomien. Inden man køber en bil, bør man tjekke totaløkonomien.

Bilpriser.dk
Totaløkonomi (TCO)

Når man overvejer at købe en bil, måske for første gang, kan det være fristende at vælge med hjertet. Men for ikke at risikere at få ubehagelige overraskelser undervejs bør man i forvejen finde ud af, hvad privatbudgettet tillader og så handle ud fra det. For det er ikke nok at se på, hvad man skal afdrage per måned. Det giver slet ikke et billede af totaløkonomien i ejerskabet af en bil, også kaldet Total Cost of Ownership eller TCO.

Billeasing - Privatleasing? Find aktuelle tilbud

Få alle omkostninger med
Man skal derimod se på låneomkostningerne, renteudgiften efter skat, afskrivningen, brændstofudgiften, serviceudgiften, ejerafgiften, forsikringsudgiften og andre udgifter i den periode, man påtænker at eje bilen. Det kan være svært at vide på forhånd, hvor længe, man vil beholde bilen, men i nedenstående eksempel, som lander på 6.760 kr. om måneden eller 243.344 kr. i alt på 3 år, er der regnet med 3 år og 30.000 km om året.
Omkostningerne ved at låne kan man få i sin bank eller ved at gå på nettet og søge efter det billån man tror passer bedst. Det samme kan man med forsikringspriser, ligesom flere bilimportører på deres hjemmesider har oplysninger om, hvad en serviceaftale koster. Det kan variere fra 20 øre pr. km og opefter, alt efter bilmodel. Hvis man vil vide, hvad bilerne kører pr. km, kan man besøge Færdselsstyrelsens hjemmeside www.hvorlangtpaaliteren.dk. Her står ligeledes ejerafgiften.

Afskrivningen har størst påvirkning af totaløkonomien
Den største skurk i en biløkonomi er afskrivningen. Den er samtidig det sværeste at forudse.
Afskrivningen afhænger af en lang række forhold, bl.a. mærke og model, men også årgang og kilometerstand samt farve påvirker resultatet.

Kend afskrivningen på forhånd
Som bilejer kan du spørge bilforhandleren, banken eller finansieringsselskabet, hvad bilen forventes at afskrive over de næste år. De har i dag adgang til den viden gennem det professionelle vurderingsværktøj BilpriserPro, hvor de hurtigt kan slå de forventede restværdier op. Staben bag systemet er de stærkeste til bilvurdering i landet og overvåger gennem en række systemer konstant markedet og justerer løbende handelspriser til professionelt brug. Som forbruger kan du godt få det samme indblik. Bed derfor altid om en vurdering på forhånd.

Hav en strategi for salget
Overvej desuden din salgsstrategi. Der er forskel på handelpris alt efter hvordan og til hvem du sælger bilen efter ejerskabet: som byttebil hos en forhandler, på en online auktion som Autocom.dk eller i ren handel til forhandler eller privat.

Totalomkostningsskema (Excel)
Totalomkostningsskema (pdf) 

Et eksempel:

TCO for Peugeot 308 1.6 HDI FAP Comfort Plus  5d 5g 90hk   
Nypris inklusive levering, kr. 222.670
Finansieringsomkostninger, kr. 37.623
Værditab, kr. 103.232
Ejerafgift, kr. 7.800
Forsikring, kr. 21.567
Service og dæk, kr. 34.892
Brændstofudgift, kr. 38.230
Totaludgift, kr. 243.344
Kr. per km 2,70

Forudsætninger:
Prisen er pr. 8/8-2010
Salg sker til en forhandler.
Analysen er over 3 år med 30.000 km om året
Lånet er 100 pct. finansieret, rentesats: 7,25 pct. p.a.
Låneomkostninger: 2.650 kr. + 3,5 pct.
Rentefradrag: 32,25 pct.
Forsikring: Tryg fordelspris, 40-årig elitebilist fra Rødovre, 5 års skadefri kørsel
Værditab er beregnet med BilpriserPro


Artikel: Bildrøm nærmere end du tror


 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.