Handelsguide - Bilpriser.dk

Montage af anhængertræk

Læs guiden til hvordan du selv monterer dit anhængertræk

Autospecialist.dk har  udarbejdet en guide til, hvordan du selv kan montere et anhængertræk på din bil. Autospecialist.dk har udarbejdet en guide til, hvordan du selv kan montere et anhængertræk på din bil.

Autospecialist.dk

Her er det udstyr du skal bruge:
•    Anhængertræk
•    Sikkerhedsbriller
•    Boremaskine & Bor
•    Topnøgleværktøj, bolte, spændskiver, fjederskiver og møtrikker
•    Donkraft
•    C-klemmer & bolte
•    Olie

Hvis du ejer et køretøj, der er i stand til at trække, kan du montere et anhængertræk på køretøjet.

Du kan læse mange flere gode gør-det-selv guides på Autospecialist.dk

Mens dette udstyr er standard på nogle køretøjer, er det i andre tilfælde sådan, at der skal monteres et anhængertræk bedre kendt som den berømte Jydekrog. Og skulle du få brug for at trække et andet køretøj, en campingvogn eller bruge dit køretøj til redningstjeneste, er et anhængertræk naturligvis ”et must”.

Denne artikel vil demonstrere, hvordan man korrekt skal installere et anhængertræk på sin bil.

Før installationen
Installation af et anhængertræk kan være et indviklet projekt for den uindviede. Hvis ikke du er forsigtig, og hvis ikke du overholder nogle grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger, kan det gå grueligt galt. Så lad det være sagt med det samme. Hvis ikke du er praktisk anlagt, skal du simpelthen lade være og få en professionel til at udføre opgaven for dig!

Følgende skal tages i betragtning, hvis du alligevel beslutter dig for selv at gennemføre projektet:
•    Sæt dig grundigt ind i, hvad der tilbydes på markedet, så du undgår vælge den det forkerte anhængertræk
•    Læs instruktionerne gentagne gange
•    Lad være med at købe billigt. Monter ikke et anhængertræk, hvis der er store skader eller rust på trækket
•    Når du hæver køretøjet for at lave arbejdet, skal det være sikret mod skred
•    Prøv at samle det hele først for at undgå montage af noget, der alligevel ikke virker, som det skal

Når du er har forvisset dig om, at du kan fortsætte sikkert, kan du gå videre til næste del af arbejdet.

Forberedelse af køretøjet
En korrekt installation forudsætter, at du har nem adgang til undersiden af bilens bagside. Brug donkraften til at løfte trucken.
Det kan være nødvendigt at løsne udstødningen eller kofangeren, så anhængertrækket kan sættes forsvarligt på plads.
Hvis dette er nødvendigt, skal du huske at stramme dem på plads, når du er færdig med at installere trækket.

Saml anhængertrækket
Anhængertrækket skal fastspændes med bolte, spændskiver, fjederskiver og møtrikker, så det bliver med andre ord nødvendigt at have et topnøglesæt og evt. andet skrueværktøj parat.

Læs de instruktioner, der fulgte med dit indkøbte anhængertræk, og sæt det hele sammen i overensstemmelse med disse instruktioner. Stram ikke boltene på dette tidspunkt. Hold den samlede anhængertræk op til køretøjet for at sikre, at det passer til køretøjet.
Dette vil i sig selv fortælle dig, om der er dele, der mangler.

Du kan læse mange flere gode gør-det-selv guides på Autospecialist.dk

Bor hullerne
Anhængertrækket er forbundet med en ramme, og det er den, der skal påmonteres på bilens underside (den bageste del). Det andet du skal have fat i, er det sæt der hører til det samlede træk. Endelig er der kofangerafdækningen og holderen til bilens udstødning.
Dette er langt den vigtigste del af arbejdet med at udføre en forsvarlig og korrekt installation af anhængertrækket.

 Hvis hullerne er for store, vil trækkets ramme ikke blive fastgjort ordentligt til dit køretøj. Brug det løst samlede anhængertræk og rammen som en skabelon. Hold det på plads med C-klemmerne, og brug hullerne fra anhængertrækkets ramme til at afmærke, bore og styre trækket på plads. Fjern skabelonen og rengør de nye huller med rensende olie ved hjælp af skruetrækken.



Fastgør anhængertrækket
Når hullerne er lavet, kan du påmontere anhængertrækket. Du skal imidlertid først installere forstærkningspladerne, der fulgte med trækket. Igen er det en god ide at konsultere den manual, der fulgte med det indkøbte anhængertræk.

Forbind nu trækkets bolte med hullerne og skru boltene i. Du skal kun stramme lidt til. Stop og undersøg om anhængertrækket sidder som det skal. Det skal sidde korrekt på dit køretøj og ligge i plan med undersiden.

Når du er sikker på, at alt dette er i orden, kan du endeligt stramme boltene helt til. Du skal montere trækket på bilen ved at samle bolte, skiver og møtrikker nøjagtigt som beskrevet i vejledningen, og du skal spænde omhyggeligt efter.

Syn og registrering

Nu kunne man så forledes til at tro, at ”den hellige grav er vel forvaret”. Sådan er det imidlertid ikke, for den legendariske Jydekrog skal både synes og registreres. Her slipper man ikke udenom det autoriserede bilsyn. Og nu vi er i gang med bureaukratiet, skal du også have dit forsikringsselskab ind over det hele.

Så igen - du skal vær snild på fingrene og vide hvad du gør, inden du kaster dig ud i dette ”gør det selv” projekt, for har du ikke gjort det ordentligt nok, er det ”en ommer”.
Bilsynet godkender ikke mere eller mindre halvgjorte projekter gennemført af ”Hr Godt Nok”. Ingen regel uden undtagelser – og det gælder også her.

Lovene m.h.t. synsfri sammenkobling siger nemlig, at man ikke behøver at få arbejdet synet, hvis det er udført på et registreret værksted eller hos en autoriseret forhandler med et CVR-nummer. Dette gælder så kun i de tilfælde hvor køretøjet ikke er ældre end otte år fra den første registreringsdato.

En lille finesse
Du har sikker lejet en trailer, hvor du skulle købe et overgangsstykke fra hunstikket i dit anhængertræk og til den trailer, du lejede? Alt dette har at gøre med, om man anvender et 7- eller 13-polet stik

Hanstikket består 7 eller af 13 tapper (7-polet eller 13-polet), der skal stikkes ind i bilens hunstik. Du skal her tage stilling til, hvilket af de to du vil have.

Husk i denne forbindelse, at det 7-polede stik sædvanligvis anvendes til trailere og gamle campingvogne, medens det 13 polede sædvanligvis benyttes til nyere campingvogne.

Du kan læse mange flere gode gør-det-selv guides på Autospecialist.dk

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.