• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
9. februar 2010 - Garmin

GPS væk fra synsfeltet

Det kan være ulovligt at placere GPS'en i forruden.

Politiet er blandt dem, der bruger klæbepladerne til deres GPS. Politiet er blandt dem, der bruger klæbepladerne til deres GPS.

Garmin
GPS væk fra synsfeltet
Mange danskere har de seneste par år købt GPS til bilen og placeret den så højt i forruden, at det rent faktisk strider mod dansk lovgivning.
Ifølge Færdselsstyrelsens bekendtgørelse, må der ikke været placeret noget i forruden, der tager udsynet for chaufføren.
 
Man skal kunne se vejen foran sig
Senest har FDM¹s medlemsblad, Motor, taget sagen op og her forklarer bladets GPS-ekspert, motorredaktør Leif Nielsen, at dansk lovgivning på området betyder, at chaufføren uhindret skal kunne se vejen foran bilen.
"Det vil i praksis sige, at hvis man sidder bag rattet og kigger ud, kan man regne med, at en GPS i forruden er lovligt placeret, hvis man kan se køleren af bilen bagved GPS¹en. Men er der "vej" bag GPS¹en  kan placeringen være ulovlig.
Det vil være en skønssag, hvornår placeringen er så forkert, at myndighederne vil skride ind eller at det vil kunne påvirke udfaldet af en retssag i forbindelse med et trafikuheld, siger Leif Nielsen.
 
Californiske regler førte til klæbeplade

Hos verdens største producent af GPS-udstyr, Garmin, har man siden introduktionen af den første GPS til biler i 1999 været klar over problematikken. Derfor leveres alle Garmins GPS-produkter til bilen med en lille klæbeplade, der kan monteres oven på bilens instrumentpanel. Herefter placerer man sugekopholderen oven på pladen og dermed er placeringen af GPS¹en lovlig, hvis den da ikke alligevel rager for højt op i synsfeltet.
Desuden kommer den nærmere til føreren og bliver derved mere trafiksikker at betjene, hvis det er nødvendigt under kørslen. Det er en god idé, at montere GPS¹en så langt til venstre som mulig, så får man måske forreste hjørnestolpe som baggrund.
"Oprindelig var det lovgivning i staten Californien, der fik Garmin til at levere alle deres GPS¹ere med denne lille monteringsplade. I Californien er det nemlig forbudt, at placere nogen former for genstande i bilens forrude", forklarer salgsdirektør Johan Ramskov, Garmin Denmark A/S.

Politiet bruger løsningen
Alle flytbare Garmin GPS¹ere bliver som standard leveret med den lille klæbeplade. Hvis man har smidt pladen væk, er det muligt at købe et sæt med to plader (vejl. udsalgspris 79 kr.) der, hvor man har købt sin GPS. Foruden klæbeplader er der også andre muligheder for mere eller mindre fastmontering. Politiet placerer f. eks. ofte deres Garmin GPS¹er på den lodrette del af instrumentpanelet.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.