• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
10. februar 2010 - Falck

Pas på elge på skiferien

Elge skyld i dødsulykker hvert år i Norge og Sverige

Sæt farten ned, når du ser dette skilt på skiferien nordpå. Sæt farten ned, når du ser dette skilt på skiferien nordpå.

Falck
Pas på elgene
Vinterferien nærmer sig, og tusinder af danske bilister sætter snart kurs mod Norge og Sverige på vej mod skibakker og langrendsløjper. Dermed bør de også være opmærksomme på, at der kan dukke elge op i trafikken, siger Allan Bruun Rasmussen, der er Falcks vildt- og dyrekonsulent.
”Elge kan veje op til 800 kilo, så de kan være skyld i store ulykker, ikke bare med svær materiel skade, men også dødsulykker, så der er al mulig grund til at udvise agtpågivenhed. I både Sverige og Norge sker der hvert år dødsfald på grund af påkørsel af elge og andet vildt”, siger Allan Bruun Rasmussen.

Vær især påpasselige ved dagggry og i aftenskumringen

Bilister skal især være påpasselige ved daggry og aftenskumring, hvor elgene er mest aktive. Elgen lever ofte alene, men ved vintertide ser man dem også i små grupper på to til fire. Elge kan optræde ret stressede ved mødet med trafikken, og løber typisk langs med vejen ud og ind mellem træerne, men kan pludselig finde på at krydse vejen med høj fart, som kan komme helt op på 55 km/t. Er der tale om en elgko vil sidste års kalv sandsynligvis følge koen tæt, ligesom andre elge kan følge efter, hvis de går i flok.

Sænk farten ved synet af elgskilte
”Det er vigtigt at sænke farten, når man møder skilte, der advarer om elge. Er uheldet ude, og skal man bremse op for en elg, skal bilisten forsøge at styre bag om, for på den måde at undgå at ramme elgen midtfor. Det sænker risikoen for materiel og personlig skade”, siger Allan Bruun Rasmussen.

Vildt - og dyrekonsulenten giver også følgende generelle råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder:

•    Først og fremmest: Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed.
•    Har du set et stykke elg- eller hjortevildt krydse vejen foran dig, så kan der komme flere.
•    Ser du vildt tæt på vejen skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen - det kan lige så godt finde på at springe ud foran dig.
•    Ser du en elg løbe inde mellem træerne, så advar andre i god tid ved at tænde katastrofeblinket og dermed undgå flere uheld
•    Gode vinterdæk giver bedre køreegenskaber og reducerer bremselængden

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.