• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
4. marts 2010 - Autocom

Skatterabat til gulpladeejere

SKAT giver dig en chance for billig omregistrering af din varebil til hvide plader.

Suzuki Grand Vitara er en populær gulpladebil. Kan nu komme på hvide plader billigt. Suzuki Grand Vitara er en populær gulpladebil. Kan nu komme på hvide plader billigt.

Autocom.dk
Bagsæder i gulpladebilen
Prisfald og præcisering fra SKAT gør det billigt som aldrig før at få hvide plader på gulplade- og papegøjepladebilen. Men pas på faldgruberne, råder online bilauktionen Autocom.dk.
De seneste års prisfald på benzinslugende firehjulstrækkere, MPV’er og stationcars og en netop offentliggjort præcisering af loven om registreringsafgift fra april 2007 betyder nu, at det er så billigt som aldrig før at sætte bagsæder i sin brugte gulpladebil med to sæder og omregistrere den til en personbil med fem sæder på hvide plader. Der kan være et femcifret beløb at spare, for eksempel 41.000 kr. på en Suzuki Grand Vitara fra 2006, oplyser online bilauktionen Autocom.dk.

Bilen skal være fra før 25. april 2007 og kunne nedvejes

Den smarte metode kan bruges, hvis man for eksempel har en firehjulstrækker med første indregistreringsdato før 25. april 2007, der kan nedvejes til 2.000 kg. Så får man først nedvejet bilen og betalt afgift som 95 pct. varebil. Derefter omregistrerer man bilen til hvide plader. Ved at gøre det i disse to trin i stedet for at springe direkte fra en varebil på 2.050 kg til personbil sparer man de mange penge.

Få plads til flere med hvide plader og bagsæde

Omregistrering til hvide plader er for eksempel interessant for nybagte bedsteforældre, der ønsker at kunne tage børnebørnene med på tur eller 4x4-ejere, som har fået deres første barn. Men inden man gør det, skal man forberede sig godt, anbefaler salgsdirektør Morten Holmsten fra online bilauktionen Autocom.dk. Ellers kan man brænde nallerne, som flere danske bilejere allerede har gjort det.
”I de seneste uger har vi solgt 400 procent flere ombygningsbiler på auktionen, end vi plejer. Det er tydeligvis folk, som har betalt afgiften for at få hvide plader på, men som så er gået i stå med ombygningen, fordi de ikke kan finde bagsæder, sikkerhedsseler eller et værksted, der vil gøre det for en overkommelig pris”, fortæller Morten Holmsten.

Forberedelse er vigtig

Han har en række gode råd til bilejere, der overvejer at ombygge deres gulpladebil:
”Hvis man vil ombygge en gulpladebil til en personbil, skal man finde den originale registreringsattest på bilen og indsende anmeldelsesblanket 21.016 fra SKAT. Så skal man finde bagsæder og sikkerhedsseler til bagsædet, hvis man ikke selv har dem liggende på loftet eller i garagen. Hvis man skal have et værksted til at montere sæder, seler med videre, skal man også skaffe et tilbud på det. Så kender man udgifterne og kan gå i gang”, siger Morten Holmsten.
Den smarte metode dur kun med varebiler, der kan nedvejes til 2.000 kg og har sideruder.

Sådan gør du

Hvorfor kan man spare titusindvis af kroner på at foretage omregistreringen i to trin? Forklaringen er her. Hvis man oprindeligt betalte 30 procent afgift for sin varebil over 2.000 kg, opfattes den ifølge loven om registreringsafgifter fra april 2007 som 50 procent varebil og det er afgiften heraf, der modregnes ved omregistrering til 95 pct. varebil. Da der næsten ikke findes 95 procent varebiler i markedet, skønner SKAT prisen ud fra dem, der er solgt som 30 og 50 procent varebiler. Dog kun til en markedspris er dannet.
”Hvis bilen er en 30 procent varebil, der i dag ville blive anset som en 50 procent varebil efter de gældende regler, eksempelvis hvis den skulle afgiftsberigtiges første gang eller eksporteres, sker modregningen med 50 procent, også selv om bilen oprindeligt kun er afgiftsberigtiget med 30 procent afgift”, bekræfter specialkonsulent Jakob Hansen fra SKAT.
I tilfældet med Vitara’en fra 2006, der har gået 50.000 km og koster 139.900 kr. inkl. moms på bilpriser.dk, betyder det, at man kan modregne 40.796 kr. i de 57.502 kr., som en registrering som 95 pct. varebil egentlig koster. I virkeligheden har man kun betalt 36.367 kr. i afgift, da Vitatara’en blev indregistreret i 2006. Det vil sige, at man kun skal betale en ekstra afgift på 16.706 kr. for at have en 95 procent varebil. Fordelen ved det er, at ”misundelseafgiften” eller
privatbenyttelsesafgiften falder fra 5.040 kr. til 900 kr. om året.
Vil man gå et skridt videre og ændre bilen til en personbil på hvide plader, skal man ændre bilens identitet til personbil og betale den resterende afgift, der i dette tilfælde lander på 37.030 kr. Den samlede afgift for at få bilen på hvide plader er nu oppe på 53.736 kr. ud fra en handelspris på bilpriser.dk på 250.000 kr. på hvide plader. Havde man gjort det i ét hug uden nedvejning først, ville afgiften have været 95.178 kr., altså 41.442 kr. mere.

Brug regnemaskinen

Bilpriser.dk og Autocom.dk har lavet en vejledning om SKATs regnemaskine, du bør læse. Den er her
SKAT har en online regnemaskine under skat.dk/motor, man kan anvende her
SKATs nyhedsbrev med præciseringen kan ses her
Applus+ Bilsyn har lavet en vejledning om bl.a. vægtgrænser her.
Vælg feltet ”50 pct. varebil” ved udregning af afgiften ved nedvejning og overgang til 95 pct. varebil.
Man kan evt. også få vejledning i et af de 4 motorcentre i Høje Taastrup, Odense, Aalborg og Århus. Men brug regnemaskinen først, det er vigtigt, lyder det fra SKAT.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.