• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
8. december 2010 - Dækbranchens Fællesråd

Hver 4. har sommerdæk på

Flere bilister end tidligere kører med vinterdæk i denne vinter.

Rigtig og forkert dæk til vinterbrug - sommerdækket er til venstre. Rigtig og forkert dæk til vinterbrug - sommerdækket er til venstre.

Dækbranchens Fællesråd
Hver 4. har sommerdæk på
I år faldt den første sne i Charlottenlund - og rigtig mange andre steder i landet - fredag den 19. november, hvor det var synligt i morgentrafikken, at mange allerede havde sikret sig med vinterdæk - altså klædt rigtigt på til årstiden. Det var dog også helt klart, at andre endnu ikke havde handlet og dermed gjorde trafikken usikker - både for sig selv og alle andre.
Fornemmelsen forud for sæsonens tælling var dog, at flere bilister end sidste vinter havde fulgt anbefalingerne om vinterdæk, og med spænding gik Dækimportør-Foreningens folk i gang med øjne og pen i uge 48.
Da vinterens fjerde uge var godt i gang, talte Dækimportør-Foreningen 2.703 biler ved 25 indkøbscentre geografisk fordelt over hele landet. Resultatet af denne tælling viste, at 1.851 biler havde vinterdæk, svarende til 68 pct. af de kontrollerede biler. 32 pct. havde altså ikke vinterdæk på.

Det tidlige snefald har angiveligt hjulpet - flere er på rigtige dæk

Ved den nyeste tælling, altså her i begyndelsen af den nye vintersæson, er det glædeligt at resultatet viser fremgang på valget af det rigtige dæk til årstiden. Den tidligere og mere massive sne i november og her i december har bevirket, at der har været massiv efterspørgsel på vinterdæk og flere har nået at få de rigtige dæk på til føret.
Dækimportør-Foreningen har på 38 forskellige steder fordelt over hele landet kontrolleret vinter- og sommerdæk. Optællingerne er foretaget på offentlig steder og en stor del af dem på parkeringspladser omkring indkøbscentrene. Der blev optalt i alt 3.501 biler og af disse havde 2.702 biler fået gjort klart til vinteren, hvilket i procent er opgjort til 77 pct. På de øvrige 799 kunne der konstateres sommerdæk - altså 23 pct. eller ca. 1/4 af de optalte.

Alt for mange følger ikke Trafikstyrelsens anbefaling
Som bekendt mener Trafikstyrelsen stadig, at de bilister der fravælger vinterdækkene, må lade bilen stå hjemme de dage, hvor vejret og vejbeskaffenheden kræver vinterdæk. Vi må desværre på baggrund af opgørelserne konstatere, at dette råd ignoreres af alt for mange idet der næppe kan være uenighed om, at der også i uge 48 var kraftigt behov for vinterdækkene. Disse bilister valgte således alligevel at være til fare for trafiksikkerheden frem for at blive hjemme eller tage det offentlige. Et valg som skaber risiko for sikkerheden, problemer for infrastrukturen, koster forsikringsselskaberne en masse penge og unødigt mange ekstra vejhjælpsassistancer, som kunne have været sat ind på områder, hvor det var mere tilsigtet.
Vi håber derfor stadig på, at lovgivning om vinterdæk til vinterføre vil se dagens lys i Danmark, snart.

Stadig muligt at købe vinterdæk
"Lagrene bugner ikke af vinterdæk, men på trods af at der allerede er produceret og solgt væsentlig flere vinterdæk i denne sæson end sidste, er der fortsat vinterdæk at få. Man skal dog være indstillet på, at søge lidt længere end bare at ringe til det første dækværksted på listen, og man kan måske heller ikke lige få nøjagtigt det favorit dæk, der står øverst på ønskelisten", oplyser Dækimportør-Foreningens formand Kenneth Saust.
"Går turen til Tyskland eller Sverige i den nærmeste fremtid, hvor vinterdæk jo er lovkrav, eller påtænkes der måske en skitur i vinterferien, så er det en god idé at komme i gang nu", slutter Kenneth Saust.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.