• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
21. december 2010 - Økonomi- og Erhvervsministeriet

Svært at sammenligne lån

Selv med klare krav kan det være svært at få ren besked om billån.

Det kan være svært at få sammenlignelige tilbud på lån til drømmebilen. Det kan være svært at få sammenlignelige tilbud på lån til drømmebilen.

Økonomi- og Erhvervsministeriet
Svært at sammenligne bilån
Når man skal købe en bil, overvejer mange måske at shoppe rundt for at finde det billigste sted at låne penge. Men det kan være ganske vanskeligt at sammenligne lånetilbud fra hhv. banker og fra bilforhandlere, som har et bilfinansieringsselskab tilknyttet.
Det viser en ny undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet under Økonomi- og Erhvervsministeriet. Undersøgelsen viser også, at det kan være svært overhovedet at få et tilbud, fordi det for eksempel forudsætter helkundestatus i banken eller en underskrevet slutseddel på en bil.

Vanskeligt at få sammenlignelige lånetilbud
Penge- og Pensionspanelets formand, professor Carsten Tanggaard, er ikke tilfreds:
"Vi har sendt en udvalgt kunde på besøg hos 9 låneudbydere for at høre om mulighederne for at låne penge til en bil. Men vores mand har oplevet, at det er ganske vanskeligt at opnå og sammenligne skriftlige lånetilbud", siger han.

Brugte "mystery shopper" til at indhente tilbud
Penge- og Pensionspanelet har i undersøgelsen set på, hvorvidt der er forskelle på de finansieringstilbud til køb af bil, som kunden har fået hos 5 forskellige banker og 4 bilforhandlere.  Undersøgelsen bygger på "mystery shopping", som indebærer, at en udvalgt testperson gennemfører en kundesituation uden at tilkendegive, at vedkommende er ”mystery shopper”. Forinden blev hovedkontorerne adviseret om, at det ville ske. Der var tale om en gift mand med 2 teenagebørn, familien havde en husstandsinkomst på 700.000 kr., og de havde en opsparing på 150.000 kr. De er gældfri og bor til leje. De ville bruge 30.000 kr. af deres opsparing på udbetalingen. De ønskede at købe en stor bil som nummer 2 bil. De ønskede at låne så meget som muligt.

3 låneudbydere oplyste ikke om ÅOP
Undersøgelsen viser, at testpersonen hos 3 ud af fire bilforhandlere og hos 4 ud af 5 pengeinstitutter fik tilsagn om et billån. De tilbudte lånebeløb lå mellem 350.000 og 776.000 kr. En enkelt bilforhandler krævede en underskrevet slutseddel før et lånetilsagn og et enkelt pengeinstitut gav afslag på lån.
Samtidig viser undersøgelsen, at det langt fra er alle, som bruger begrebet ÅOP (Årlig Omkostning i Procent), når de oplyser om omkostningerne ved lånet. 2 banker og én forhandler gjorde ikke. Flere angav en variabel rente, selv om kunden bad om en fast rente.

Man kan læse mere om undersøgelsen her (PDF)

Bilpriser.dk har en genvej til låneudbydere her

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.