• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
23. maj 2011 - FDM

Autostole er farlige

FDM advarer mod ringe sikkerhed.

Autostole kan være farlige. Autostole kan være farlige.

FDM

Syv autostole dumper på grund af ringe sikkerhed i ny stor europæisk test. Samtidig viser testen, at flere autostole indeholder unødvendige mængder af skadelige stoffer.

Sikkerheden mangler i flere autostole
En ny europæisk test af autostole viser, at børnefamilierne skal se sig godt for, før de investerer i en autostol. Flere autostole er nemlig ikke sikre nok, og enkelte indeholder mindre mængder af skadelige stoffer.

”Vores autostoltest viser, at der er stor forskel på det bedste og det dårligste produkt. Nogle autostole har simpelthen ikke den sikkerhed, de giver sig ud for at have, andre er svære at montere korrekt, og endelig kan der være problemer med de materialer, der er anvendt i stolene”, siger FDMs repræsentant i det europæiske samarbejde Søren W. Rasmussen.

Autostolene er blevet udsat for en frontalkollision med 71 km/t og en sidekollision med 28 km/t. I begge test er der målt belastninger på hoved og hals samt påvirkninger fra selen på den måledukke, der sad i stolen. Testen viste, at enkelte stole var så dårligt konstrueret, at de brød sammen under testen til stor fare for barnet i en virkelig situation.

Farlig kemi i autostole
Desuden er der som noget nyt testet for stoffer, der kan skade sundhed eller miljø. I hver tredje stol blev der blandt andet fundet nogle flammehæmmere som Miljøstyrelsen i Danmark finder unødvendige at bruge.
 
I ganske få autostole blev der ligeledes fundet små mængder af to hormonforstyrrende ftalater i henholdsvis betræk og polstring tæt på den tilladte grænseværdi for legetøjs- og småbørnsartikler.

Mængderne vurderes dog til at være så små, at de ikke udgør nogen risiko. ”Heldigvis er der flere stole, der klarer sig godt både i forhold til sikkerhed og indholdet af kemiske stoffer, så FDMs anbefaling vil være, at man vælger de stole”, siger Søren W. Rasmussen.

I alt er 30 autostole blevet testet. Der er testet autostole både med og uden isofixbeslag. Isofixbeslaget gør monteringen af autostolen til bilens sæder lettere, og derfor anbefaler FDM, at forbrugere der har isofix i bilen, køber en autostol med disse beslag.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.