• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
16. juni 2011 - FDM

Pak bilen med omtanke

Forkert pakket bil forringer køreegenskaber

En ny test illustrerer vigtigheden af at læsse bilens tagboks og trailer korrekt. En ny test illustrerer vigtigheden af at læsse bilens tagboks og trailer korrekt.

FDM
Tjek vægtgrænserne
En ny test viser, at en forkert pakket bil med tagboks eller en overlæsset trailer kan føre til farlige situationer i trafikken. FDM anbefaler bilisterne at være opmærksomme på vægtgrænser, inden feriebilen pakkes.

En feriepakket bil med for meget læs i tagboksen eller lidt ekstra læs på traileren kan medføre meget farlige situationer i trafikken. Det viser en ny praktisk test, som FDMs tyske søsterklub ADAC har foretaget.

"Testen viser, at hvis man ikke pakker bilen korrekt og tilpasser kørestilen efter at der er mere læs på bilen, så kan det medføre kritiske situationer med stor risiko for et uheld, også selv om bilens fører er erfaren bag rattet", siger FDMs biltekniske redaktør Søren W. Rasmussen.

Sammenligning af køresituationer
For at have et sammenligningsgrundlag blev en række forskellige øvelser gennemkørt uden læs samt med korrekt læssede biler. Herefter blev der foretaget den samme test med en overpakket bil med tagboks samt med en forkert pakket og overlæsset trailer.

I øvelserne med den feriepakkede bil med en overlæsset tagboks ændrede bilen fuldstændig køreegenskaber, og bilens antiudskridningssystem (ESC) kunne ikke stabilisere bilen. Endnu værre så det ud i testen med den overlæssede og forkert pakkede trailer. Her kom traileren så meget i slinger, at vogntoget skred ud. Også bremselængden blev forøget betydeligt.

"Det er meget vigtigt, at man tilpasser kørestilen efter, hvor meget læs, der er i bilen. Den praktiske test viser, at bilens ESC kan have svært ved at stabilisere bilen, hvis den er forkert pakket eller trailerne er overlæsset, og når bilen ikke reagerer som den plejer kan det føre til farlige situationer. Derfor skal man være meget opmærksom på, hvilket indhold man placerer i tagboksen og i traileren, og altid sikre, at man overholder vægtgrænserne", siger Søren W.
Rasmussen.

Kun lette ting i tagboksen
FDM understreger, at det er uhensigtsmæssigt at placere tunge ting i tagboksen, da det gør bilen ustabil. I stedet anbefaler FDM, at man fylder tagboksen med for eksempel tøj eller dyner og andre lette genstande.

Del denne nyhed på Facebook med dine venner og familia som tager på bilferie.

 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.