• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
4. juli 2011 - FDM

Gode råd til feriens billeje

Gennemgå både bil og lejekontrakt når feriebilen lejes

Læs det med småt og husk at kontrollere bilen, når du lejer feriebilen. (Foto: FDM/ EuroTest) Læs det med småt og husk at kontrollere bilen, når du lejer feriebilen. (Foto: FDM/ EuroTest)

FDM

Et par klik ved computeren, og så er feriens udlejningsbil bestilt hjemmefra lige til at hente i lufthavnen. Det er både nemt og lige til, men ser man sig ikke for, risikerer man, at lejebilen bliver en dårlig eller dyr oplevelse. I værste fald begge dele.

Undgå ubehagelige overraskelser
”Mange bestiller i dag en bil til ferien hjemmefra. Men er man ikke opmærksom på det med småt, risikerer man at acceptere en lejekontrakt fuld af ubehagelige overraskelser. Man skal derfor være særlig opmærksom på, om der for eksempel er fri kilometer, eller om forsikring og selvrisiko er god nok. Eksempelvis dækker kaskoforsikringen på udenlandske udlejningsbiler ikke det samme som en dansk kaskoforsikring. Mange lande har desuden et krav om en minimumsalder. Opfylder man ikke den, risikerer man enten at skulle betale ekstra eller ikke at kunne leje bilen alligevel. Det er ærgerligt,” siger jurist i FDM Helle Brasch.

Mindre bil for pengene
FDMs juridiske rådgivning får hvert år henvendelser fra medlemmer, som har fået en bil, der langt fra svarede til deres forventninger. Ofte har bilen været mindre end den, de mente at have bestilt. Det skyldes, at udlejningsselskaberne ikke nødvendigvis inddeler bilerne i samme klasser, som man gør i Danmark.

”Får man en mindre bil, end den, man mener, man har bestilt og betalt for, skal man selvfølgelig kræve en reduktion i prisen. Har man bestilt en bil med fem døre, skal man ikke acceptere en med tre. Det samme gælder, hvis man har bestilt en bil med ekstra udstyr eller automatgear, men får en bil med manuelt gear, så skal man selvfølgelig ikke betale fuld pris,” siger Helle Brasch.

Gennemgå bilen
Hun understreger desuden, at det er vigtigt, altid at gennemgå bilen for fejl og mangler, når man får den udleveret. Er bilen ridset eller bulet eller har mangler, er det vigtigt, at man får dem dokumenteret gerne med foto og gjort udlejer opmærksom på dem. Derved undgår man, at der efterfølgende opstår diskussion om eventuelle skader, og hvornår de er opstået.

Gode råd inden du lejer bil i udlandet
• Læs lejekontrakten grundigt, inden du skriver under.
• Kontrollér bilen for skader, inden du forlader udlejningsfirmaet. Tag evt. fotos, hvis bilen har skader. Få udlejer til at notere eventuelle skader på lejekontrakten.
• Undersøg, om forsikringen dækker godt nok – evt. hvad det koster at sikre sig mod store erstatningskrav og for høj selvrisiko. Er du i tvivl om forsikringsforholdene, så find en anden udlejer.
• Vælg et udlejningsfirma, du er tryg ved, og som opererer i Danmark. FDM oplever flest klager over små, lokale udlejningsfirmaer.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.