• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
21. november 2011 - fpn

Rygning i bilen er farligt

Rygning i bilen er farligere end i hjemmet og baren.

Det kan være kræftfremkaldende at røre ved en bils indre, hvis der er blevet røget. Det kan være kræftfremkaldende at røre ved en bils indre, hvis der er blevet røget.

fpn.dk

Rygning i bilen er ekstra farligt
Det kan være kræftfremkaldende at røre ved en bils indre, hvis der er blevet røget.
Begge dele er sundhedsskadelige, men det er altså farligere at ryge i bilen, end det er at ryge i lejligheden, huset eller på baren.

Faktisk viser forskning, at giftniveauet i en røgbil kan være op til 23 gange højere end i et røgfyldt værtshus. Og som det ikke er nok, skal man også vare sig for at røre bilens indre, hvis der er blevet røget.

Optages gennem huden
"Røgaflejringerne i bilen bliver til andre kræftfremkaldende stoffer. Og hver gang man trækker vejret eller rører ved noget i bilen, kommer man i kontakt med stofferne, som også optages gennem huden," forklarer Inge Haunstrup Clemmensen, som er overlæge i forbyggelsesafdelingen hos Kræftens Bekæmpelse.

Og det er netop årsagen til, at den britiske lægeforening, British Medical Association, nu kræver et forbud mod rygning i biler. Ikke mindst af hensyn til de eventuelle øvrige passagerer i bilen.

Flere stater i USA, Canada og Australien har allerede indført et sådant forbud, men intet tyder på, at British Medical Association får held til at indføre noget lignende i Storbritannien.

Vil arbejde med adfærdændring
Ifølge BBC vil regeringen nemlig hellere kæmpe for en adfærdsændring. I Danmark mener Kræftens Bekæmpelse ligeledes, at man bør fokusere på at ændre adfærden.

"Der er ingen tvivl om, at Kræftens Bekæmpelse går stærkt ind for, at man forbyder rygning i erhvervskøretøjer, fordi de bliver brugt af flere. Men når vi er i privatsfæren, ønsker vi hellere at arbejde med en kulturforandring og oplyse om, at rygning i bilen kan skade andre," siger Inge Haunstrup Clemmensen til fpn.dk.

I 2010 spurgte Kræftens Bekæmpelse et repræsentativt udvalg af danskerne, om de røg i deres bil. 86 pct. sagde aldrig, mens 14 pct. svarede ja. Af dem røg 20 pct. også, når der var børn i bilen.

Rygning koster ekstra afskrivning
Udover en øget risiko for et forhøjet giftniveau i bilen, så har rygning i bilen også konsekvenser for bilens værdi, der falder yderligere i forhold til en normal afskrivning.
Det skyldes de ekstra rengøringsomkostninger der følger med, til at mindske røglugten i kabinen igen.

Link til salgsvurderingen
 

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.