• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. december 2011 - FDM

Køb den bedste tagboks

Test: Stor forskel på sikkerheden ved tagbokse.

Før man investerer i en tagboks, bør man kaste et blik på den seneste test af tagbokse. Foto: FDM/ ADAC. Før man investerer i en tagboks, bør man kaste et blik på den seneste test af tagbokse. Foto: FDM/ ADAC.

FDM

Stor test af tagbokse
Ski, skistøvler og masser af overtøj stiller store krav til bilens størrelse, når familien skal på vinterferie. Derfor vælger de fleste at montere en tagboks på taget af bilen, inden familien begiver sig af sted mod alper eller fjeld. Men inden man investerer i den første og billigste tagboks, bør man kaste et blik på den seneste test af tagbokse, som FDM og tyske ADAC har foretaget.

”Samtlige tagbokse er testet i forhold til udformning og montering, evne til at modstå vand og frost, samt køre- og kollisionssikkerhed. Forventeligt nok klarer boksene sig forskelligt i monteringstesten og i forhold til vand og frost. Mest overraskende er det, at der i et tilfælde var 30 % forskel på boksens faktiske rummelighed og det litermål, som producenten havde oplyst. Det er både vildledende markedsføring og i strid med købeloven”, siger bilteknisk redaktør på Motor, Søren W. Rasmussen.

Bagagen rives løs
Testen viser, at der er stor forskel på, hvor godt tagboksen sidder fast, hvis man er nødt til at lave en undvigemanøvre i trafikken. Den ringeste af tagboksene rev sig løs ved denne manøvre. Samtidig viser testen, at der er stor risiko for, at bagagen i boksene river sig løs ved en kollision, så samtlige producenter bør arbejde på at forbedre sikkerheden på dette punkt.

”En tagboks giver masser af komfort, fordi der bliver mere plads i bilen. Men før man investerer i en tagboks, bør man læse vores test, så man får den tagboks, der bedst lever op til de gældende krav. Markedets dyreste boks klarer sig godt, men nummer to i testen, som er væsentlig billigere, vil i mange tilfælde være et lige så godt valg, hvis man kun har behov for en tagboks et par gange om året”, siger Søren W. Rasmussen.

FDM minder om, at de letteste ting såsom dyner og tøj skal pakkes i tagboksen, mens de tunge ting skal placeres i bilens bagagerum for at skabe den bedste stabilitet på vejen. Hvis skiene placeres i tagboksen, skal de ligge så tæt på bilens midte som muligt. Endelig er det vigtigt at fastspænde indholdet i tagboksen, så det ikke river sig løs og skaber farlige situationer ved hårde opbremsninger eller ulykker.

Testresultatet ser således ud:

Thule Dynamic 800 5 stjerner
Hapro Probox 460 4 stjerner
Kamei Husky XXL 4 stjerner
Mont Blanc Vista 450 3 stjerner
Atera Certo Design 560 3 stjerner

 

 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.