• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
12. december 2011 - Motor-magasinet

Udsigt til højere vægtafgift

Lovforslag forhøjer bilafgifter med 9% på to år.

Bilafgifterne ventes at stige 9 procent. Bilafgifterne ventes at stige 9 procent.

Motor-magasinet

Stigende afgifter
Tre bilafgifter forhøjes de næste to år med henholdsvis 4,6% og 4,35% eller i alt godt 9%. Det drejer sig om vægtafgiften, brændstofforbrugsafgiften for dieseldrevne person- og varebiler samt privatanvendelsestillægget for varebiler.

Lovforslaget fra skatteminister Thor Møger Pedersen (SF) om højere afgifter ventes vedtaget af Folketinget 21. december, så det kan træde i kraft 1. januar 2012. Han taler om "kompenserende indeksering" af visse afgifter, der ikke er reguleret i VK-regeringens tid.

De samlede afgiftsforhøjelser inklusive vand, glødelamper, kaffe og andre områder skal indbringe netto 360 millioner kroner i 2012 og 720 millioner i 2013. Forhøjelsen af vægt- og ejerafgiften vil isoleret set koste bilejerne 375 millioner kroner i 2012, mens staten kan regne med 280 millioner, når virkningerne på andre konti medregnes.
Lovforslaget er et led i opgøret med skattestoppet. Det skal give varig forøgelse af skatter og afgifter for godt fem milliarder kroner.

Overvejer du leasing? Besøg leasingoversigten

Ekstra udgift til forhandlere
D.A.F. protesterer mod den nye afgiftsbelastning, fordi autoforhandlerne er forpligtet til dels at holde en flåde af demobiler, dels kunde-/udlejningsbiler indregistreret.
"Lovforslaget medvirker til en yderligere favorisering af billeasing, hvilket vil medføre en yderligere nedgang i statens indtægter fra registreringsafgiften," advarede adm. direktør Jens Brandstrup i høringsfasen.

Dette forstår skatteministeren imidlertid ikke.
"De løbende afgifter opkræves forud, men det må da være nogenlunde det samme, om man skal betale en rente til leasingselskabet, fordi leasingselskabet har lagt ud for den løbende afgift, eller om man mister en rente på sin budgetkonto, fordi man selv betaler forud," ræsonnerer Thor Möger Pedersen.

Gasbiler revurderes
Bilimportørerne er selvfølgelig ikke glade for, at det bliver dyrere at have bil, men DBI’s adm. direktør Bent Mikkelsen benytter lejligheden til at kritisere, at biler på naturgas fortsat diskrimineres ved beregningen af den grønne ejerafgift til fordel for benzin- og dieselbiler. Den kritik falder ikke på stengrund.
"Det har ikke tidligere været muligt at få præcise opgørelser af naturgasdrevne bilers CO2-udledning, men Skatteministeriet vil undersøge, hvorvidt det er muligt at fastsætte afgiften for naturgasdrevne biler således, at der tages bedre højde for bilernes CO2-udledning," erklærer Thor Möger Pedersen.

Skattestoppet aflives
"Regeringen har definitivt fjernet skattestoppet," siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).
"Det er korrekt, at der blev hævet skatter og afgifter under VK-regeringen både i forbindelse med skattereformer, miljøtiltag og EU, men VK-regeringen førte hver eneste gang pengene tilbage til borgerne. Nu beder regeringen danskerne om at betale mere i skat og putter pengene i kassen, så trygheden med skattestoppet er endegyldigt væk," fortsætter Torsten Schack Pedersen.
"Det er korrekt, at danske bilister skal betale mere i skat end uden regeringens skatteforslag," bekræfter Thor Möger Pedersen over for Folketingets skatteudvalg.
"De løbende afgifter af biler har ikke været reguleret siden årsskiftet 2001/02, hvorved der er sket et betydeligt realt fald i satserne. Tidligere blev satserne for de løbende afgifter af biler reguleret efter såvel lønudviklingen som den forventede udvikling i bilernes energieffektivitet," erklærer han.

Søg brugte biler på Bilpriser.dk

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.