• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
21. september 2012 - Ekstra Baldet

Livsfarligt kørelys i nye biler

Nye bilers kørelys tænder ikke baglygterne.

Titusinder af bilister kan uden at vide det skabe livsfarlige situationer i trafikken, og det får nu flere eksperter til at advare, fortæller DR Sjælland. Titusinder af bilister kan uden at vide det skabe livsfarlige situationer i trafikken, og det får nu flere eksperter til at advare, fortæller DR Sjælland.

Ekstra Bladet

Livsfarligt kørelys i nye biler
Moderne biler har ikke lys i baglygterne om dagen. Men når vi glemmer at tænde baglygterne i tusmørke og i tunneler bliver bilen svær at se. Problemet er, at mange bilfabrikker de senere år har udstyret deres modeller med kørelys foran - et lys, der tænder, uden at baglygterne bliver tændt. Det er helt lovligt at bruge kørelyset i dagslys. Det fremgår af et EU-direktiv, der blev gennemført i dansk lov for et par år siden.

Det nye kørelys betyder, at der spares brændstof og dermed CO2 ved kørslen, men glemmer bilisten at sætte blus på baglygterne, når det er ved at blive mørkt, eller når det er tåget eller regnvejr, så er der risiko for alvorlige ulykker. Nogle bilmodeller har en sensor, der automatisk tænder baglygterne, når det bliver mørkt, men det er ikke altid, automatikken virker, når det bliver tåget.

Annoncér gratis din brugte bil på Bilpriser.dk

Savner mit gamle kørelys
Det oplever Carina Jensen fra Ringsted med sin nye firmabil:
"Så skal jeg huske at tænde for baglyset, og det smutter indimellem, må jeg indrømme, og så er det, jeg tænker, at det måske en dag kan gå helt galt. Jeg savner faktisk det gamle kørelys, hvor der var lys på hele tiden - også på baglygterne", siger hun til DR Sjælland.

Der er ingen opgørelser over eller undersøgelser af, om det nye kørelys har været årsag til ulykker, men hos FDM siger teknisk konsulent Jacob Mortensen, at nogle bilister glemmer at tænde baglyset, og de så kan være svære at se i tåge eller regnvejr, og så kan dem, der kommer bagfra måske ikke nå at bremse.

Derfor er det vigtig, at bilisterne lærer at tænde baglygterne, når lysforholdene kræver det, siger han - og leder af færdselspolitiet hos Sydsjællands- og Lolland Falsters politi, Erik Mather, er enig.
"Ellers er der en betydelig øget risiko for at blive påkørt bagfra, og ulykken kan få fatale konsekvenser", siger han.

Politiet oplever med jævne mellemrum bilister med forkert lygteføring, og ordensmagten har intet imod at hjælpe de glemsomme bilister med at få tændt baglygterne:
"Det gør vi ved, at vi skriver til dem, og i vores skrivelser er der gerne et girokort i bunden, så man skal betale en bøde", siger Erik Mather.

Find dit billån på Bilpriser.dk

Koster 1.000 kroner
Bøden for forkert lygteføring er på 1.000 kroner. Trafikstyrelsens informationschef Thorbjørn Ancher siger, at flere bilister har henvendt sig til styrelsen om problemet, og styrelsen overvejer i øjeblikket en informationskampagne om sagen.

Ifølge Dansk Automobilhandlerforening har op mod 300.000 biler i Danmark det nye kørelys - og antallet stiger hvert år med omkring 150.000. I normalt dagslys er det lovligt kun at køre med lys foran på bilen, men baglygterne skal tændes, hvis mørket falder på, der opstår tåge eller snevejr eller man kører ind i en tunnel.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.