• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
22. november 2012 - Jyllands-posten

Tendenser i bilmarkedet

Bilister over 60 år køber store biler med benzinmotor.

Seniorer vælger de lidt større biler og helst med benzinmotor. Det gælder modeller som Toyota Avensis, der har en stor andel af private købere. Seniorer vælger de lidt større biler og helst med benzinmotor. Det gælder modeller som Toyota Avensis, der har en stor andel af private købere.

Jyllands-posten

Danskernes bilvaner
Hvis du er over 60 år, har du måske en nyere Toyota Avensis, hvis du er under 30 år hedder det en VW Up. Sådan ser det typiske billede af de danske bilister ud.
Analyseinstituttet You Gov har nemlig spurgt over 1.000 danskere om deres biler og vaner. Det bekræfter det billede, vi kan se ud af salgshitlisterne, nemlig at bilkøberne er delt op i tre dele: Mikrobilerne, som især købes af de unge, mellemklassebiler, der især købes seniorer, og så firmabilerne.

Unge køber nye mikrobiler
Tidligere var billedet mere broget, og unges første bil var typisk en gammel udtjent sag. Samtidig er der mange flere førstegangskøbere og helt unge, som investerer i en ny mikrobil. De unge køber fortsat overvejende brugte biler, når den første bil skal i hus, men udviklingen går mod de nye. Og størstedelen bruger 100.000-150.000 kr.

Annoncér gratis din bil på Bilpriser.dk

Jan Lang, der er analytiker på Bilbasen, har flere forklaringer på den klare opdeling, der er sket.
"Mange unge køber bil, fordi det er blevet langt billigere. Og så giver den det, de ønsker sig, nemlig fleksibilitet," siger Jan Lang, der nævner VW Up som et godt eksempel på en trendy mikrobil. "Især i hvid, hvor den minder om en iPad. Det passer godt ind i tidsånden," siger Jan Lang.

Han peger på, at biler på fire-fem år er blevet 30-40 pct. billigere, mens ejerafgiften for de små økonomiske biler samtidig er lav. Det betyder, at man kan holde ny bil for 1.500 kr. om måneden.
"Det bliver ikke billigere," konstater han.

Helst langt på literen
I undersøgelsen er det da også de 18-29-årige, som er mest miljøbevidste. Her er det næsten hver anden, der har overvejet at skifte bilen ud med en mere miljørigtig bil, som er billigere. Det er dobbelt så mange som bilisterne over 60 år. De unge lægger også mere vægt på, at bilen kører langt på literen og er billig i drift.

Midt imellem ligger de midaldrende, hvor mange er børnefamilier. De går i høj grad efter en brugt MPV eller stationcar - og helst en diesel.

Af de seniorer, som blev spurgt, havde seks ud af ti købt deres bil fra ny, mens det var hver tredje af de helt unge i alderen 18-29 år. Over 70 pct. har benzinbiler. Mere end en tredjedel bruger 149.000- 300.000 kr. på køb af bil. Og 14 pct. bruger over 300.000 kr. på bilen. Også her er der flere årsager, forklarer Jan Lang.

Vurdér gratis din bil på Bilpriser.dk

Seniorer køber større biler
"Seniorerne køber de større biler, fordi de har råderum til det. For nogle kan det også være en gammel drøm. Det er en selvrealisering. Og så er det selvfølgelig også praktisk at have plads til hunden og alt grejet til sommerhuset, " siger han.

Det er heller ikke tilfældigt, at mange køber benzinbiler; de kører simpelthen ikke så mange kilometer om året.

Mere end hver anden senior – rekordmange - angiver da også, at de har deres ”drømmebil”. Tendensen med en opdeling af nyvognsmarkedet bekræftes af branche-iagttageren Rene Tønder Nielsen, Udvikling A/S. "De ældre bilister holder fast i den type biler, de altid har købt," siger han.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.