• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
25. marts 2014 - Applus Bilsyn

Fokus på svingulykker

Økonomisk støtte skal fjerne højresvingsulykker.

Med uhindret adgang til egne eller lokale spejlmålepladser undgår vognmændene transporttid og får lettere ved at implementere flere spejltjek i hverdagen. Med uhindret adgang til egne eller lokale spejlmålepladser undgår vognmændene transporttid og får lettere ved at implementere flere spejltjek i hverdagen.

Applus Bilsyn

Såkaldte "cykelbokse” og efteruddannelse af lastbilchauffører skal suppleres med støtte til hyppigere spejltjek på bl.a. vognmændenes firmaadresse, mener Applus Bilsyn.

For at forebygge højresvingsulykker bør regeringen oprette en særlig pulje, så danske vognmænd og transportuddannelsescentre kan hente økonomisk støtte til at installere deres egen, lokale spejlmåleplads. Sådan lyder anbefalingen fra Applus Bilsyn, der har set nærmere på Transport- og Justitsministeriets nye forslag til at komme de farlige ulykker til livs.

Forbedrer sikkerheden
"Transportministeriets initiativer er fine, men bør understøttes af en økonomisk håndsrækning til vognmænd og transportuddannelsescentre, der selv aktivt installerer en spejlmåleplads på firmaadressen, uddannelsescentret eller f.eks. på en anvendelig rasteplads lige i nærheden. Frit udsyn fra førerhuset i lastbilerne er en nødvendighed for at undgå højresvingsulykker. Med uhindret adgang til egne eller lokale spejlmålepladser undgår vognmændene transporttid og får lettere ved at implementere flere spejltjek i hverdagen. Det reducerer risikoen for påkørsler ved højresving,” siger adm. direktør hos Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen.

Transport- og Justitsministeriets nye forslag til at nedbringe antallet af højresvingsulykker inkluderer oprettelse af såkaldte cykelbokse - eller små opholdsrum for cyklister foran lastbilerne -, efteruddannelse af lastbilchaufførerne og rådgivning om trafiksikkerhed. Herudover skal politiet kontrollere lastbilernes udsyn, spejle og spejljusteringer.

Men det er ikke nok ifølge Applus Bilsyn.

Præventiv selvhjælp
"Med en pulje til oprettelse af flere lokale spejlmålepladser hjælper vi vognmændene og deres chauffører præventivt, og før politiet kontrollerer dem. Desuden har vi opbakning fra TUC, Transportuddannelsescentret, der ser positivt på muligheden for spejlmålepladser, som chaufførerne har adgang til undervejs i deres uddannelse,” siger Per V. Rasmussen.

Applus Bilsyn tilbød sidste år, at vognmænd over hele landet gratis kunne kontrollere deres lastbilers spejle på 60 spejlmålepladser hos Applus Bilsyn. Nu er virksomheden gået videre og tilbyder at installere spejlmålepladser på virksomhedernes hjemadresse. Etableringen af en spejlmåleplads, som vognmændene ifølge Applus Bilsyn bør kunne søge støtte til, koster 11.000 kr.

DTL: Vigtigt problem der skal løses
"Etableringen af flere spejlmålepladser er relevant for mange vognmænd. Højresvingsulykker er et alvorligt sikkerhedsproblem, fordi et nedsat udsyn og forkert indstillede spejle i mange tilfælde er medvirkende til højresvingsulykker. Adgang til flere spejltjek, som flere vognmænd kan benytte, vil gøre det markant lettere for chaufførerne at orientere sig i trafikken,” siger Frank Davidsen, talsmand hos DTL.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.