• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
28. maj 2015 - EOF

Nye tal for bilvaske i Danmark

Antal bilvaske i vaskehaller falder

EOF

De sidste år er den faldende tendens i antal bilvaske aftaget, så antallet af bilvaske i vaskehaller i 2014 ligger på niveau med 2012 og 2013. Det viser den seneste branche-statistik fra Energi- og olieforum.


Selvom antallet af bilvaske i de seneste tre år har stabiliseret sig har der været et fald i antallet af bilvaske foretaget i vaskehal siden 2007.

Faldet fra 2007 sker samtidig med at den danske bilpark har været svagt stigende. Det kan der være flere forklaringer på; bilen bliver vasket færre gange eller flere vaske manuelt derhjemme.

Det gennemsnitlige vandforbrug i vaskehaller er meget lavere end ved manuelle vaske. De mest effektive vaskehaller bruger mindre end 20 liter rent vand per vask, hvor der ved manuel vask bruges cirka 100 liter vand. 

Alt vaskevand fra vaskehaller ledes via kloak til det kommunale rensningsanlæg, hvorimod op til 2/3 af spildevandet fra en manuel vask ender urenset i naturen.

Forbud mod manuel bilvask:
Det har de gjort noget ved i Sverige, hvor man blandt andet i i Jönköbing har fundet det nødvendigt at indføre bøder for manuel bilvask. Det sker for at beskytte miljøet.

Det svenske forbud mod bilvask hjemme på gaden er indført, efter undersøgelser har dokumenteret, hvor store konsekvenser bilvask uden de rette vandafløb har for miljøet.

Svenske forskere har således fundet ud af, at der hvert år ledes 5.5 ton tungmetaller, 2.000 ton olie og 5.000 ton affedtningsmiddel, autoshampoo og voks ud i vandløbene og videre ud i naturen.

At tage bilen med i en rigtig bilvask er det mindste, vi kan gøre for naturen, siger Anders Finnson, der er miljøekspert til svenske Aftonbladet.

Også Danmarks Naturfredningsforening vil samme vej. "Vandet fra bilvasken løber ud i din egen have eller i kloaksystemet, fortæller Bente Villumsen, miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

“Det er fordi, at alt den snavs, der er, og alt det sæbe, som vi også bruger, løber direkte ud i naturen. Det er ikke særlig godt.”

Derfor ser foreningen helst, at der indføres et forbud mod bilvask hjemme på matriklen.

Se artikel her 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.