• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
10. februar 2016 - Dækimportørforeningen

Vinterdæk på fremmarch

Antallet af personbiler og vinterdæk øget.

Personbilsvognparken er forøget og det samme er heldigvis antallet af biler på vinterdæk. Personbilsvognparken er forøget og det samme er heldigvis antallet af biler på vinterdæk.

Dækimportørforeningen

Mens Danmarks befolkning sad indenfor i uge 3 og skærmede sig for det kolde vintervejr, var folkene fra de danske dækimportører ude og kigge på dækmonteringen på den danske bilflåde. Iagttagelsen var heldigvis, at det vinterlige vejr har fået langt de fleste personbilsejere til at skifte til rette dæk efter årstiden på deres personbiler.

100.000 flere biler på vinterdæk
Personbilsvognparken er forøget og det samme er heldigvis antallet af biler på vinterdæk.
Optælling af i alt 4.968 biler på 31 forskellige steder i landet viste at hele 88 % af de optalte biler var på vinterdæk. Dette giver en tilbageværende andel på ca. 297.000 biler på de forkerte dæk til årstiden. Dette tal viser således, at der er næsten 50.000 færre biler på sommerdæk i forhold til opgørelsen på samme tid sidste år. Glædeligt er det også, at kunne konkludere at vognparken samtidigt er forøget med godt 62.000 personbiler i forhold til samme tid sidste år, og at en meget stor andel af disse bilejere har valgt vinterdæk til den nye bil.

Lovgivning stadig målet
Nu kunne man så vælge at indtage den holdning, at en lovgivning ikke er nødvendig når så mange, frivilligt, vælger vinterdækkene. Men nej, snarere tværtimod. Når netop så mange vælger at lade fornuften råde, skal det ikke lægges dem til last at så mange stædigt nægter at se kendsgerningerne i øjnene og dermed er til gene for trafikken og sikkerheden. Vinterdæk i vinterføre giver bedst mobilitet, kortere bremselængde og stabilitet og er absolut heller ikke nogen ulempe, når det blot er koldt og fugtigt føre. Desuden er det stadig en alt for stor andel erhvervskøretøjer, som heller ikke er sikret tilstrækkeligt, når føret er dårligt.

Så målet er stadig klart – krav om vinterdæk når føret kræver det, eller lad bilen stå. Og mindst lige så vigtigt: Krav om forøget mønsterdybde på vinterdæk i vinterperioden på henholdsvis 3,0 og 5,0 mm. I dag gælder blot 1,6 mm på person- og varebiler og 1,0 mm på de tunge køretøjer over 3.500 kg.

Fakta:
Personbilsvognpark pr. januar 2015: 2.329.578 enheder
Personbilsvognpark pr. januar 2016: 2.391.561 enheder
Optalt steder: 31
Optalt antal biler i uge 3: 4.968
Personbiler på vinterdæk: 4.352
Personbiler på vinterdæk: 616
Andel af vinterdæk i øst: 1.913 – 86 %
Andel af sommerdæk i øst: 300 – 14 %
Andel af vinterdæk i vest: 2.439 – 89 %
Andel af sommerdæk i vest: 316 – 11 %
Landsgennemsnit: 88 % på vinterdæk

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.