• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
21. marts 2016 - FDM

Nye sorte p-skilte

Ny lov om private parkeringspladser får sit egent p-skilt.

Den nye ensartede og tydeligere skiltning skal hjælpe bilisterne. Den nye ensartede og tydeligere skiltning skal hjælpe bilisterne.

FDM

Fra 15. marts 2016 er der nye p-skilte, du bør holde øje med. Der kommer ved alle private parkeringspladser et sort skilt med et hvidt P. Et skridt i den rigtige retning, der gør det tydeligere for bilister, at de parkerer på privat område, mener FDM.

Danske bilister skal vænne sig til at holde øje med et nyt p-skilt. Det sker efter ny lov om skiltning på private parkeringspladser træder i kraft den 15. marts 2016. Det betyder, at private p-pladser nu skal skilte med et sort skilt med et hvidt P.

”Vi modtager adskillige klager fra bilister, der føler, at de har fået bøder på et forkert grundlag, fordi de har misforstået skiltningen. Derfor er glædeligt, at reglerne bliver ændret, så man fremover kan forvente at blive orienteret om parkeringsreglerne med overskuelig skiltning,” siger Helle Brasch, jurist i FDM.

Ud over det sorte p-skilt skal der være en undertavle på skiltet, som enten har teksten ”Regler og vilkår fremgår af skilte på pladsen”, eller hvor reglerne for parkeringspladsen er beskrevet. Både skiltet og undertavlen skal være opstillet, så de er let læselige i lys og mørke.

Den nye ensartede og tydeligere skiltning skal hjælpe bilisterne, så det er klart for dem, at de parkerer på et privat område med andre regler end på de kommunale parkeringspladser. Et positivt tiltag, mener FDM, som længe har efterlyst overskuelig skiltning. Overholdes den nye skiltning ikke, kan der som udgangspunkt ikke gives en p-afgift på pladsen.

”Loven siger klart, at hvis man ønsker at kunne give en kontrolafgift på en privat parkeringsplads, så skal der ved indgangene til p-pladsen være opsat det nye sorte p-skilt. Bliver det ikke overholdt, kan der som udgangspunkt heller ikke gives en afgift for ikke at overholde vilkårene for parkering. Det væsentlige er dog, at der er en undertavle, der tydeligt vejleder bilisten. I sidste ende vil det selvfølgelig være op til en domstol at vurdere, om en afgift er berettiget,” siger Helle Brasch jurist i FDM.

I 2019 træder sidste del af regelsættet for skiltning på private parkeringspladser i kraft. På dette tidspunkt træder en standardisering af skilte inde på selve p-pladsen i kraft. Her vil der være krav til for eksempel placering af skilte, hvor synlige de skal være og omfanget af informationer på skiltene.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.