• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
8. april 2016 - Michelin

Kør sikkert ud i foråret

Følg Michelins råd om god dækpleje og dækskifte.

Følg Michelins råd om god dækpleje og kør sikkert ud i foråret på de ny-monterede sommerdæk. Følg Michelins råd om god dækpleje og kør sikkert ud i foråret på de ny-monterede sommerdæk.

Michelin

Mere end otte ud af 10 bilister går lige nu og venter på det rette øjeblik til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. For når fuglene begynder at synge morgensang og dagslyset presse sig ind ad vinduerne stadig tidligere på morgenen, er foråret på vej – også ude på vejene.

Selvom hver anden bilist i Danmark får skiftet til sommerdæk på et værksted eller dækcenter, vælger hundredtusinder af bilejere stadig gør-det-selv metoden. Det er derfor en god ide, at bilisterne husker at kontrollere deres sommerdæk, inden de kører ud på vejene, lyder det fra Claus Chouhan, salgschef for Michelin i Danmark.

"Forårets skifte til sommerdæk er den oplagte anledning til lige at gå bilens vigtigste udstyr, dækkene, efter. Det handler dels om at sikre sig, at lufttrykket er korrekt. Men det er også vigtigt, at du tjekker om dækmønsteret er på den gode side af lovens krav om 1,6 mm. Og mens du alligevel er ved at tjekke bilen, efter en lang vinter, hvorfor så ikke sørge for, at der er luft i reservehjulet, sprinklervæske på bilen og at alle lys virker", siger han.

Korrekt dæktryk og godt mønster

Specielt lavt dæktryk udgør en risiko for trafiksikkerheden. Er dit dæktryk f.eks. 0,5 bar under instruktionsbogens anvisning, stiger risikoen for punkteringer samtidig med, at vejgrebet bliver forringet, bremselængden øges og bilen bliver sværere at styre. Endelig øges risikoen for akvaplaning betydeligt og vil kunne forekomme ved 70 km/t i stedet for 90 km/t.

"Som om det ikke var nok, at din evne til at håndtere bilen falder markant ved for lavt dæktryk, giver det også dårligere brændstoføkonomi og øger slitagen på dækkene. For eksempel stiger brændstofforbruget med mindst et par procent, hvis dæktrykket er 0,5 bar eller mere for lavt. Det koster altså også på økonomien, hvis du ikke er opmærksom på dæktrykket", forklarer Claus Chouhan.

Bedste dæk bagerst
Modsat hvad mange tror, bør de nyeste dæk altid monteres bagerst på bilen. Det giver bedre kontrol i nødsituationer og i skarpe kurver. Desuden minimeres risikoen for at miste herredømmet over bilen på våde veje, hvis de nyeste dæk sidder bagerst.

"Vi prædiker altid, at de nyeste dæk hører til bagerst på bilen, da det forbedrer bilens evne til at holde sporet og undgå udskridninger. Men det betyder naturligvis ikke, at du så bare sætter dine nedslidte dæk forrest og kører videre. Allerede, når dine dæk har to mm dækmønster, bør du overveje at udskifte dem", siger Claus Chouhan.

Opbevar vinterdækkene rigtigt

Inden du pakker vinterdækkene væk, er et godt råd at vaske både dæk og fælge rene for salt og snavs. Derefter bør dækkene opbevares tørt, mørkt og ved stabil temperatur. Dæk monteret på fælg kan opbevares liggende eller stående, mens ’rene’ dæk skal ligge ned.

Michelins tjekliste til dækskifte:

- Hvad er mindste lovlige mønsterdybde? – 1,6 mm for sommerdæk
- Hvor måler jeg mønsterdybden? – I midten på dækkets slidbane, her er slitagen størst.
- Hvor hårdt skal jeg spænde hjulmøtrikkerne? – Møtrikkerne skal sidde godt fast, men må ikke overspændes. Momentet er opgivet i bilens instruktionsbog. Er du i tvivl, så spørg hos dit dækcenter.
- Hvad betyder det dækmærke, der findes på alle dæk? – Dækmærket viser dækkets egenskaber på en skala, der bl.a. kendes fra hårde hvidevare og elektronik.
- Hvad er korrekt dæktryk? – Det står i bilens instruktionsbog, i døren i førersiden eller på indersiden af tankdækslet. Er du i tvivl, så spørg hos dit dækcenter.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.