• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
17. januar 2018 - FDM

Ny oplysningspligt til bilforhandlere

Nye regler betyder, at bilforhandlere skal oplyse om brugte bilers reelle alder.

Reglerne giver mere klarhed og gennemsigtighed ved bilkøb, mener FDM( foto: FDM) Reglerne giver mere klarhed og gennemsigtighed ved bilkøb, mener FDM( foto: FDM)

FDM

Nye regler betyder, at bilforhandlere nu skal oplyse om brugte bilers reelle alder. Fra april skal forhandlere også skilte med bilens fulde pris. Reglerne giver forbrugerne mere klarhed, mener FDM, der gennem flere år har arbejdet for ændringerne.

Det er langtfra altid, at bilers annoncerede pris er den samme, der ender med at stå på slutsedlen. Ofte skal der nemlig lægges leveringsomkostninger oveni, og så stiger den annoncerede pris med op mod 3.500 kroner. Noget FDM gennem årene har kritiseret for at være prissløring.
 
Fra 1. april skal bilforhandlere imidlertid annoncere med hele bilens pris inklusive leveringsomkostninger.
 
”Det er noget, vi er meget tilfredse med, og som vi har efterlyst gennem flere år. Det er helt grundlæggende for forbrugerne, at de får oplyst den samlede pris på det produkt, de overvejer at købe. Helt på samme måde som priser jo skal oplyses inklusiv moms og andre afgifter og gebyrer over for forbrugere,” siger afdelingschef i FDMs juridiske rådgivning, Lennart Fogh.
 
Udover at skilte med bilens samlede pris, skal forhandlere nu også oplyse om bilens produktionsår og ikke kun, hvornår den er indregistreret første gang. Også det hilser FDM velkommen.
 
”Som forbruger har man krav på at kende den reelle alder på det produkt, man køber. Det gælder ikke mindst, når man køber en brugt bil. Vi har gennem årene set eksempler, hvor medlemmer har købt en brugt bil, der har vist sig at være en såkaldt lagerbil, og som dermed er produceret flere år inden første indregistrering. Det betyder, at de har fået en model, der er ældre, end de er klar over. Det kan have betydning for ikke bare motor, sikkerhedsudstyr og begyndende rust, men også bilens gensalgsværdi. Derfor er det kun rimeligt, at forhandlere nu også skal oplyse om bilens reelle alder,” siger Lennart Fogh og tilføjer:
 
”Det er ændringer, vi har ventet længe på, efter at Højesteret i nu to sager har givet os medhold i, at forhandlere har en oplysningspligt, hvis de kender eller bør kende bilens reelle alder.”
 
Reglerne om den såkaldte oplysningspligt om produktionsår trådte i kraft 1. januar.
 
 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.