• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
27. april 2018 - Michelin

Indkomst afgør om der skal sommerdæk på bilen.

Privatøkonomien spiller mærkbart ind på, hvem der vælger sommerdækkene.

Økonomi afgør dækvalg. Økonomi afgør dækvalg.

MichelinNetop nu valfarter hundredtusinder af bilister til landets dækcentre for at få sommerdæk på bilen. Mens det fortsat er otte ud af 10, der skifter mellem vinter- og sommerdæk, spiller privatøkonomien mærkbart ind på, hvem der vælger sommerdækkene, viser ny undersøgelse.
 
Danske bilister lytter fortsat til dækeksperternes råd og skifter i stor stil mellem sommer- og vinterdæk. I en ny undersøgelse fra Michelin svarer hele 81 pct. af de adspurgte, at de planlægger at skifte til sommerdæk dette forår – langt hovedparten her i april, som altså lover travhed på landets dækcentre. Der er dog en anelse malurt i bægeret. Undersøgelsen viser nemlig også, at seks pct. af bilisterne kører på sommerdæk året rundt. Det svarer til, at over 150.000 biler på vejene har kørt gennem vinteren med markant nedsat vejgreb. 
- Vores årlige bilistundersøgelse bekræfter, at danskerne trods nogle relativt sne- og isfattige vintre stadig i udpræget grad udstyrer bilen med de dæk, der passer bedst til årstiden. Det er rigtig positivt. Men der er desværre stadig andel af bilisterne, som trods alle anbefalinger kører på sommerdæk uanset årstiden, siger Claus Chouhan, salgsdirektør hos Michelin i Danmark. 
- Seks pct. lyder måske ikke af så meget. Men faktisk svarer det til, at ca. 150.000 biler denne vinter har kørt rundt med betydeligt nedsat vejgreb. Så manglende opmærksomhed om dækkenes betydning for din egen og andres sikkerhed på vejene er et problem, tilføjer han.

Økonomi afgør dækvalg

I år har Michelin som noget nyt undersøgt, hvordan indkomst spiller ind på bilisternes valg af dæk. Og tallene viser, at økonomisk råderum kan have en direkte effekt på sikkerheden på vejene. Eksempelvis viser det sig, at ud af de 15 pct. af bilisterne, der ikke skifter til sommerdæk i år, vælger næsten 40 pct. vinterdæk eller helårsdæk hele året, fordi det er billigere. Det er især bilister i alderen 18-35 år, der sparer sommerdækkene væk.
Undersøgelsen viser også, at i husstande med en årsindkomst under 300.000 kr. ligger andelen af bilister, som skifter til sommerdæk hele 13 pct. under gennemsnittet. Til sammenligning ligger husstande med en indkomst over 700.000 kr. seks procent over gennemsnittet. Billedet gentager sig, når man ser på andelen af bilister, der kørte på vinterdæk denne vinter. Her ligger bilister i gruppen med de laveste indkomster igen 13 pct. lavere end landsgennemsnittet.
Til gengæld er helårsdæk mest udbredt i husstande med de laveste indkomster. Her svarer 28 pct., at de har helårsdæk på bilen - sammenlignet med 16 pct. af alle bilister i undersøgelsen. 
- Tallene i undersøgelsen modsvarer ikke helt til den reelle andel af helårsdæk på markedet. Men vi kan alligevel se en overrepræsentation af helårsdæk hos personer og husstande med de laveste indkomster. Det kunne hænge sammen med, at folk mener, at de sparer penge med helårsdæk, siger han og tilføjer. 
- Helt generelt oplever vi dog en stigende interesse for helårsdæk, som bl.a. hænger sammen med de nye og langt bedre typer af helårsdæk med bl.a. vintercertificering, som Michelin har introduceret de seneste år. Problemet er dog, at de fleste helårsdæk stadig er varianter af et vinterdæk, som ikke giver optimal sikkerhed – særligt om sommeren. Derfor anbefaler vi på linje med bl.a. FDM, at bilister med et normalt kørselsmønster altid kører på sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren.
 
Michelins tips til et godt dækskifte

- Tjek, at dækmønsteret er på den gode side af lovens minimumskrav på 1,6 mm
- Tjek dækkets alder. Dæk over 10 år bør udskiftes uanset mønsterdybden
- Er dækket retningsbestemt, viser en pil rulleretning på den sidevæg, der skal vende ud af
- Placer bilen på et plant underlag og brug autobukke, hvis du selv skifter til sommerhjul. Kravl aldrig ind under en bil, der kun er hævet op med en dunkraft
- Husk at løsne hjulmøtrikkerne inden du løfter bilen op
- Spænd hjulmøtrikkerne en sidste gang, når bilen igen står med alle fire hjul på jorden
- Spænd med rigtigt moment – fast, men ikke så fast, at du hopper på skiftenøglen
- Tjek dæktryk, når du alligevel er i gang. Korrekt tryk sparer brændstof og reducerer slitage
- Husk læren fra IKEA: Efterspænd hjulmøtrikker efter 50-100 kilometers kørsel, når du har skiftet hjul
 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.