• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
30. april 2018 - FDM

FDM: Pas på ulovlig prisstigning ved bilkøb.

Sidste år gennemgik FDM 1.000 slutsedler, hvor det var angivet som et standardvilkår, efterfølgende kunne forhandleren regulere den aftalte pris inden levering.

Mange slutsedler indeholder et ulovligt vilkår, der giver bilforhandlere ret til at hæbe den aftalte pris. Mange slutsedler indeholder et ulovligt vilkår, der giver bilforhandlere ret til at hæbe den aftalte pris.

FDM


 
Mange slutsedler indeholder et ulovligt vilkår, der giver bilforhandlere ret til at hæve den aftalte pris, efter handlen er indgået. Dermed risikerer ukritiske forbrugere at betale for meget for deres nye bil. Få slutsedlen gennemgået inden køb, lyder rådet fra FDM.
En aftale er en aftale. Også når det gælder prisen på en ny bil. Alligevel ser FDM eksempler på bilforhandlere, der med henvisning til slutsedlen forsøger at hæve prisen, når bilen skal leveres til den nye ejer.
 
I omkring halvdelen af de godt 1.000 slutsedler, FDM sidste år gennemgik, var det angivet som et standardvilkår, at forhandleren efterfølgende kunne regulere den aftalte pris inden levering. Også selvom det er i strid med aftaleloven.
 
”Vi ser løbende slutsedler, hvor det er angivet, at forhandleren efterfølgende kan regulere den aftalte pris op, hvis bilens listepris stiger inden levering. Men den går ikke. For ukritiske forbrugere kan det betyde, at de kommer til at betale mere for deres nye bil, end de havde behøvet. Derfor kan det være en god idé at få hjælp til at gennemgå slutsedlen,” siger advokat i FDM, Casper Schad.
 
At det er ulovligt at hæve en aftalt pris, fremgår af to afgørelser fra Ankenævn for biler fra i år. Her gav ankenævnet to FDM-medlemmer medhold i, at der her var tale om et ulovligt vilkår. Også Forbrugerombudsmanden har tidligere udtalt, at det er et urimeligt aftalevilkår.
 
”FDM har gennem flere år arbejdet på at få luget det ulovlige vilkår ud af forhandlernes kontrakter. Vi har tidligere været i dialog med to af branchens største aktører omkring problematikken. Det har betydet, at den største forhandler-organisation i dag har fjernet vilkåret fra deres slutsedler, og vi forventer, at den anden følger efter snarest,” siger Casper Schad, der opfordrer forbrugere til at afvise en evt. stigning på en allerede aftalt pris.
 
Ud af 1.091 slutsedler, som FDM sidste år gennemgik for medlemmer, indeholdt de 562 et ulovligt vilkår om regulering.
 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.